FBI-agenterna hoppas kunna spåra bombens ursprung

NYHETER

Teamet på sju FBI-agenter har stor erfarenhet av vilka metoder som terrorgrupper världen över använder sig av.

Om Taimour Abdulwahab hade stöd från en terroristgrupp hoppas teamet kunna upptäcka det – genom att undersöka bombresterna.

– De är nu i full gång med sitt arbete, säger Sofia Oliv på Säpo.

I lördags sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds i centrala Stockholm.

FBI frågade

Med sig hade Taimour Abdulwahab en ryggsäck full med spikar och sprängämnen, ett bombbälte och ytterligare en bomb som såg ut som en tryckkokare.

– En hypotes är att de olika delarna var ämnade för olika platser och att han skulle spränga sig själv som ett slags final, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Strax efter att Sveriges första självmordsattack var ett faktum hörde FBI av sig och erbjöd sina tjänster – Sverige sa genast ja.

Joint Terrorism Task Forces

Det erfarna FBI-teamet bestående av sju experter på forenciskt arbete och analys är redan på plats i Stockholm och i full gång med sitt arbete.

– Det här är ett bra exempel på att det internationella polissamarbetet fungerar. Det är särskilt viktigt för ett litet land som Sverige som inte har all expertis, sa justitieminister Beatrice Ask (M) i går.

Agenterna, som leds av FBI:s Joint Terrorism Task Forces, bistår Säkerhetspolisen och leder inte arbetet betonar både Säpo och FBI.

Världen över

En av förhoppningarna med deras hjälp är att kunna upptäcka om Taimour Abdulwahab haft hjälp att utföra attacken. Polisen tror att han var ensam om själva utförandet men utgår från att han haft medhjälpare.

FBI:s team som nu är på plats i Sverige är experter på vilka metoder som terrorgrupper världen över använder sig av.

– De är specialister på att spåra sprängämnen, säger Sofia Oliv, pressekreterare på Säpo.

"De missar inget"

Skulle Taimour Abdulwahab haft hjälp av en större terrorgrupp att tillverka sprängladdningarna är det möjligt för FBI:s team att se vilken grupp som hjälpt honom genom att studera bomberna.

– De missar ingenting om det finns där, sa special agent Richard Kolko från FBI till Aftonbladet i går.

Förutom FBI:s arbete pågår just nu stora mängder förhör. Säpo samlar även in bilder från mobilkameror och övervakningskameror.

FAKTA

Detta har hänt:

Lördag 11 december 2010:

Klockan 16.40: TT och Säkerhetspolisen får ett mail där avsändaren i en ljudfil uttalar sig kritiskt om den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar och Sveriges engagemang i Afghanistan.

Klockan 16.52: Polisen tar emot ett larm om en bilexplosion på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

Klockan 17.02: Polisen får ett nytt larm om en explosion i hörnet Bryggargatan och Drottninggatan.

Klockan 21.00: Säkerhetspolisen höjer sin beredskap och går i stab. Det betyder att explosionerna betraktas som en särskilt allvarlig händelse.

Söndag 12 december 2010:

Klockan 10.00: Polisen håller en presskonferens och berättar att Säkerhetspolisen tagit över utredningen från Stockholmspolisen. Händelsen bedöms som försök till terroristbrott.

Klockan 12.30: Statsminister Fredrik Reinfeldt ger en tv-sänd presskonferens och manar svenska folket till lugn.

Klockan 19.25: TT ger ut en nyhetsflash om att en anställd inom försvaret några timmar före bombdådet varnat en bekant för att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan.

Måndag 13 december 2010.

Klockan 12.00: Säkerhetspolisen håller en presskonferens och uppger att den döde mannen vid explosionen till 98 procent är identifierad.

(TT)