13 års fängelse för dubbelmordet i Hovs hallar

NYHETER

Med hjälp av en sten slog Joakim Ericsson, 25, ihjäl Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, i Hovs Hallar. Sedan styckade han deras kroppar och sänkte ner dem i en sjö.
I dag dömdes han till 13 års fängelse för mord, dråp och brott mot griftefriden.

Åklagarsidan hade yrkat på livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård i den uppmärksammade rättegången för dubbelmordet i Hovs Hallar. Detta för att gärningarna ska ha varit särskilt hänsynslösa och paret ska ha saknat möjlighet att försvara sig.

Kände sig attackerad

Men försvaret framhöll att han under tiden för morden inte förstod sina handlingar. Och under förhandlingarna i Helsingborgs tingsrätt menade Joakim Ericsson att han känt sig attackerad av Sölve Svensson och att "sinnet rann över".

Men han valde att inte kommentera själva styckningen av kropparna. Istället pratade han hellre om rädslan för att åka fast.

Attackerade med en sten

I dag dömdes Joakim Ericsson i Helsingborgs tingsrätt för mord, dråp och brott mot griftefriden. Tingsrätten skriver i sin dom att man kunnat bevisa att Joakim Ericsson tagit Sölve Svenssons och Irene Salderts liv någon gång mellan den 11 och 12 januari 2007 genom att slå en sten mot deras huvuden. Men i fallet med Sölve Svensson gick man på försvarssidans linje och gjorde bedömningen att Joakim Ericsson hamnat i en hastigt uppkommen situation, därför blir brottsrubriceringen i det fallet dråp.

FAKTA

Detta har hänt:

11 januari 2007 Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, försvinner från sitt hem vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne.

16 februari 2007 Irene Salderts son anmäler sin mamma försvunnen.

7 mars 2007 En då 21-årig man häktas, misstänkt för inblandning i parets försvinnande. Han misstänks också för att ha sålt Sölve Svenssons bil.

18 mars 2007 Dykare letar efter parets kroppar i Bysjön i Vomb, 10 mil från deras hem, efter uppgifter om att 21-åringen varit vid sjön dagen efter parets försvinnande. Inga kroppar hittas.

30 juli 2007 Rättegång mot 21-åringen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord. 21-åringen erkänner att han stulit Sölve Svenssons kontokort, sålt hans bil och tagit ett banklån i hans namn. Blod från paret har hittats i bilen.

21 augusti 2007 Polisen finkammar stora delar av Bjärehalvön i jakt efter parets kroppar – utan resultat.

10 september 2007 Helsingborgs tingsrätt friar 21-åringen för mordet eftersom man inte vet om paret mördats. Han döms för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.

12 maj 2008 Det försvunna parets kroppar hittas i Häljasjön vid Veberöd.

Efter det har 23-åringen själv kommit med flera nya uppgifter, som visar att han varit mer inblandad i parets försvinnande än vad som kom fram vid den tidigare rättegången.

Juli 2009 säger hovrätten i Skåne säger ja till åklagarens resningsansökan. Enligt hovrättens beslut är det sannolikt att 23-åringen skulle ha fällts för mord om de nya omständigheterna i målet varit kända när den friande domen i tingsrätten kom. Bland annat har 23-åringen ändrat sin historia och erkänt att han var på plats när dubbelmordet begicks men att "en luffare" utförde morden.

Den 11 juli 2009 hålls nya häktningsförhandlingar mot den nu 23-årig mannen.

Februari 2010 Ytterligare kroppsdelar hittas vid dykningar i Häljasjön.

16 juni 2010 Efter nästan ett år i häkte kräver den nu 24-årige mannen en häktningsförhandling och skickas på ny psykundersökning.

23 augusti 2010 Mannen åtalas igen. I de sista förhören har han erkänt att han slagit ihjäl paret men hävdar nödvärn.