Tjuvarna stal deras klappar

Dennis blev fotograferad med två poliser – sedan var påsarna borta

Poliserna och Dennis ler glatt in i kameran – då slog tjuvarna till.
Poliserna och Dennis ler glatt in i kameran – då slog tjuvarna till.
NYHETER

Framför näsan på två poliser försvann tjuvarna med 6-årige Dennis Arians julklappar.

Han är inte ensam.

Julruschen är en guldtid för ficktjuvar, kortpirater och bluffmakare.

Här är farorna – och tipsen hur du bäst skyddar dig.

ingen kul jul Sara Adrians fotograferade sin son Dennis tillsammans med två poliser – då slog tjuvarna till och stal julklapparna de köpt.
ingen kul jul Sara Adrians fotograferade sin son Dennis tillsammans med två poliser – då slog tjuvarna till och stal julklapparna de köpt.Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN

I dag är lördag före jul - årets traditionellt tyngsta shoppingdag. Och en gyllene dag för ficktjuvar och stöldligor. Dennis och hans mamma Sara Arian hade precis köpt sina julklappar på köpcentrum Nordstaden i Göteborg i fjol när de drabbades. Det gick på ett ögonblick.

Fick tårar

Dennis drömmer om att bli polis och ville att mamman skulle ta en bild av honom mellan två poliser. Sara ställde i från sig påsarna med paket.

– När jag var klar och vände mig om var kassarna borta. Dennis fick tårar i ögonen, säger Sara Arian.

Dennis jul blev ändå räddad. Stölden uppmärksammades i radion och snälla lyssnare såg till att han fick sina julklappar.

– I år tänker vi inte lämna några julkassar obevakade och för säkerhets skull shoppar vi på ett lugnare ställe med mindre folk, säger Sara Arian.

”Ett smörgåsbord”

I år beräknas julhandeln omsätta 65 miljarder kronor. I detta penningflöde är ficktjuvar och bedragare särskilt aktiva. Ligor från Sydamerika, Sydeuropa och baltiska staterna kommer till Sverige för att stjäla av julklappshandlarna.

– Köpcentrum och överfulla gator är som smörgåsbord för dem, säger Peter Enell, chef för stöldgruppen på Citypolisen i Stockholm.

Ficktjuvarna jobbar alltid med att första distrahera – sedan, i ett obevakat ögonblick, slå till.

– Det finns massor av tricks. Det räcker med en huvudvridning så är brottet ett faktum, säger Enell.

FAKTA

Så lätt blir du lurad

Kortpiraterna: Vid bankomaten siktar ficktjuvarna in sig på specifika offer, ofta en äldre person. Genom att titta över axeln memorerar de koden, följer efter och stjäl sedan kortet när de får tillfälle. Med hjälp av kort och id kan de göra köp på internet eller i butik innan den bestulne upptäcker stölden och kan spärra kortet.

Ett bedrägeri som ökat senare år är skimning, eller kortkapning. Tjuven använder en speciell utrustning för att kopiera innehållet i magnetremsan på betalkortet. Informationen läggs sedan över på ett annat kort som bedragaren använder .

Tips: Se till att ingen ser när du trycker in din kod. Förvara inte plånboken i en ryggsäck utan i en väska på magen. Förvara inte kod på samma ställe som kort. Undvik ta ut större summor kontant.

Bluffsajterna:

Var alltid misstänksam mot utländska, okända företag. ”Precis som i en vanlig butik ska man aldrig betala innan man sett varan”, säger Bo Lindell, vd på Svensk distanshandel.

Tips: Om du handlar på nätet, se till att företaget har symbolen för trygg e-handel på sin hemsida och se till att sajten använder sig av säkra betalningslösningar.

Ficktjuvarna: Många tjuvar i julhandeln är proffs. De kan exempelvis stöta till någon eller knacka någon på axeln för att distrahera, då stjäl en medbrottsling plånbok eller andra värdesaker. Ett trick är att kleta något på offrets ytterkläder, sedan påpeka det. När personen tar av sig rocken och ställer i från sig väskan tar kumpanen den.

Tips: Lämna aldrig kläder, väskor eller mobiler utom synhåll. I tunnelbanan, där det är trångt, kan ficktjuvar lätt operera. Ha väskan framme på magen och håll i den.

Julklappstjuvarna: Trots flitiga kampanjer med tillrop som ”Töm bilen själv” lämnar många de nyinköpta klapparna synliga i bilen. Gör inte det! Varje år töms bilar av inbrottstjuvar.

Tips: Även en stängd väska kan locka en tjuv. ”Täck över det du köpt eller stoppa in det i en förvaringsbox till du handlat klart”, säger Dick Malmlund på Svensk Handel. Lämna heller aldrig kassar utan uppsikt på kaféer, restauranger eller hotell.

Oseriösa insamlingar: Julen är högsäsong för gåvor till välgörenhet. Det utnyttjas av oseriösa insamlare. De kan inrikta sig på äldre människor och skicka inbetalningskort med falska påminnelser.

Tips: Om du vill skänka till välgörenhet: se till att det finns ett 90-konto som har full insyn och där kravet är att minst 75 procent av intäkterna ska gå till ändamålet. ”Vi ska inte använda ord som påminnelse eller faktura, en gåva ska alltid vara frivillig”, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII.

På FRII:s varningslista finns: Smärtfonden, Hjälpfonden, Cancer- och allergifonden samt Svenska folkfonden.

Annika Sohlander