Axmyr får inte tidsbestämt straff

"Jag har blivit en bättre människa"

Leif Axmyr dömdes till livstidsstraff för ett dubbelmord 1982.  (Arkivbild)
Leif Axmyr dömdes till livstidsstraff för ett dubbelmord 1982. (Arkivbild)Foto: CHRISTER PÖHNER
NYHETER

Livstidsdömde Leif Axmyr, 72, är den som suttit längst i fängelse i Sverige.

I dag fick han veta att han inte får sitt straff tidsbestämt.

Göta hovrätt river upp tingsrättens beslut.

Örebro tingsrätt beslutade i våras att Leif Axmyr skulle få sitt livstidsstraff tidsbestämt – till 46,5 år.

Det innebar att han skulle släppas i juni 2013.

– Jag är jätteglad för det, jag ser fram emot att mucka – leva ett normalt liv och umgås med vänner, sa Axmyr då i en intervju med Aftonbladets Pelle Tagesson.

Men beslutet överklagades till Göta hovrätt. Och de ändrar i dag tingsrättens beslut.

Flera risker

Rättsmedicinalverket anser att Axmyrs risk att återfalla i brottslighet fortfarande är medelhög men att han haft en positiv utveckling under senare år. Och kriminalvårdsverket säger att han inte misskött sig sedan 2007.

Men det finns fortfarande flera riskfaktorer menar både Rättsmedicinalverket och hovrätten. Riskfaktorer som gör att det finns hinder för en omvandling av livstidsstraffet i nuläget. Det främsta skälet är att han anses ha en konkret och beaktansvärd risk att återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Ett annat av dem är att Axmyr tillbringat större delen av sitt vuxna liv bakom lås och bom. Första gången han dömdes för brott var 1958.

"Skulle ge min hand"

Det brott som Leif Axmyr hitills nu avtjänat snart 29 år för är ett brutalt dubbelmord i Gävle 1982. Han slog ihjäl sin före detta flickvän och hennes manlige vän med en kofot och en kniv i en attack som tingsrätten betecknade som "totalt hänsynslös". Sedan tände han eld på lägenheten. Den manlige vännen var styvson till journalisten och socialdemokratiske politikern Allan Larsson, som senare blev finansminister.

– Självklart ångrar jag mina brott. Jag skulle ge min hand för att ha det ogjort. Tusentals gånger har jag tänkt på det. Jag ångrar det för offrens skull, har Leif Axmyr sagt.

Under sina snart 29 år i fängelse har han ofta misskött sig och dömts för flera brott som olaga hot, narkotikabrott och bestickning. Det har inneburit att han inte haft en enda permission på egen hand under alla åren.

– Men nu har jag blivit en bättre människa. Jag har blivit klokare och förståndigare, sa Axmyr i samma intervju med Aftonbladet.

FAKTA

Slog ihjäl två med kofot – fick livstid

Leif Axmyr föddes 1938 i Göteborg och tillbringade sina första sju år på barnhem. Första gången han dömdes till fängelse var 1958 för rån.

1982 skulle Axmyr friges men under en permission 29 maj slog han ihjäl sin före detta flickvän och hennes manlige vän med en kofot i en lägenhet i Gävle.

Mannen var styvson till journalisten och socialdemokratiske politikern Allan Larsson, som senare blev finansminister.

Innan Leif Axmyr lämnade lägenheten tände han eld på tre olika ställen. Han greps av polis i Skutskär och dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet, hemfridsbrott och grov mordbrand.

Under årens lopp har han fått avslag på otaliga nådeansökningar och krav på att få sitt straff tidsbestämt.

Han har begått flera brott under sin tid i fängelset och även vid ett flertal tillfällen brutit mot reglerna för permissioner.

Dömda kan få straffet tidsbestämt

Sedan november 2006 har livstidsfångar som avtjänat minst tio år möjlighet att få sina straff tidsbestämda.

Ansvaret för att tidsbestämma ett livstidsstraff innehas av Örebro tingsrätt och deras beslut får överklagas till Göta hovrätt och sedan till Högsta domstolen. Straffet får omvandlas till minst 18 års fängelse och två domare hanterar alla fall. Åtta speciellt utvalda åklagare företräder brottsoffren och samhällets intressen.