Nancys mördares dom fastställs

I dag föll hovrättsdomen

NYHETER

Nancy Tavsan, 18, hittades mördad i en skogsdunge.

Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein, 22, dömdes till 16 år för att ha slagit ihjäl henne – en dom han överklagade.

I dag fastställde hovrätten tingsrättens dom och men höjer skadestånden till Nancys anhöriga.

Nancy Tavsan misshandlades till döds.
Nancy Tavsan misshandlades till döds.Foto: Foto: PRIVAT

Nancy Tavsan, 18, var på väg hem från en födelsedagsfest i stadsdelen Hjällbo i Göteborg när hon blev ihjälslagen.

Hon hittades i en skogsdunge strax efter dådet.

"Förföljd"

På vägen hem ringde hon hem till sin familj och berättade att hon var förföljd.

Det var det sista som hördes från henne.

I september dömdes Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein till 16 års fängelse för mord, försök till grov våldtäkt och stöld. Tingsrätten ansåg det bevisat att han mördat Nancy – troligtvis var mordvapnet en magnumbutelj Pommac.

"Försökte våldta"

Enligt Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein senaste version ska han ha hittat Nancy död i snön under en nattlig promenad.

Han säger att han vände på henne för att se vem det var, men att han därefter gick tillbaka till deras gemensamma fest och fortsatte dricka fram till morgonen. Han berättade inte för någon vad han sett.

Enligt åklagaren ska motivet till mordet ha varit att Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein velat våldta Nancy, men misslyckats.

Höjer skadestånd

Både åklagaren och Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein överklagade tingsrättens dom. Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein ville frias helt och åklagaren yrkade på livstid.

I dag kom hovrättens dom. De fastställer tingsrätten dom i påföljdsdelen men höjer skadestånden betydligt till Nancys anhöriga.

Hovrätten menar att familjen fått lida oerhört. Dels för att rättsprocessen varit lång och dels för att de kom till platsen precis efteråt och fann den svårt skadade Nancy.

FAKTA

Brotten han fälls för:

• Det första våldtäktsförsöket skedde tidigt på morgonen den 20 december 2009, i parken vid Engelbrektsgatan/Molinsgatan i Göteborg. Kvinnan fick krossår på pannan och i bakhuvudet, samt hjärnskador av livshotande karaktär. Mannen stal kvinnans mobiltelefon, det enda av de brott han åtalades för som han erkänt.

• Mordet skedde tio dagar senare, den 30 december i Bergsgårdsgärdet i Göteborg. Nancy utsattes för sparkar och slag med en glasflaska. Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein tog också enligt åtalet stryptag på henne så att hon fick syrebrist.

Källa: Åtalet (TT)