Victorias krav: En lugn vår

Kronprinsessparet firar två gånger – på olika slott

NYHETER

Det blir två jular för Victoria och Daniel.

En på Drottningholm med kungafamiljen – och en på Haga slott med familjen Westling.

Nu kan Aftonbladet även avslöja kronprinsessans hemliga krav på hovet: Victoria vill ha en lugn vår.

I dag fyller drottning Silvia 67 år och i morgon inleder kungafamiljen sitt julfirande – efter ett av de mest omtumlande år de någonsin har upplevt.

Höjdpunkten var sommarens bröllop mellan Victoria och Daniel, men hovet har även skakats av flera skandaler.

Därför blir årets högtid extra speciell.

Hemma från New York

På julafton ska kungafamiljen som vanligt samlas på Drottningholms slott.

Carl Philip har kommit hem från lantbruksuniversitetet i Alnarp, och Madeleine har flugit hem från jobbet på Childhood foundation i New York.

– För kungafamiljen är traditionerna oerhört viktiga. Kungen har i princip alltid firat jul på Drottningholm, säger Roger Lundgren, hovexpert.

I år kommer även prinsessan Christina, kungens syster, att delta med sin familj.

För henne och kungen är det extra viktigt att få vara med varandra på julafton.

Under hösten har Christina kämpat mot bröstcancer.

Kungen ett stöd

Kungen har hela tiden varit ett stort stöd för sin syster, som avslutade den tuffa behandlingen så sent som i början av december.

– Jag fick opereras tre gånger och jag har genomgått både cellgiftsbehandling och strålning. Det känns bra att det är över. Men nu vill jag bara ha lugn och ro, sa Christina till Aftonbladet i söndags.

Men familjen Westling kommer inte att vara med på Drottningholm – i stället firar de med Daniel och Victoria på juldagen.

Då bjuds släkten Westling – bestående av pappa Olle, mamma Ewa och systern Anna med familj – på julbord på Haga slott.

– Victoria och Daniel vill hålla i en sak själva för att skapa en egen tradition, säger Herman Lindqvist, historiker och vän till kungafamiljen.

Hemligt krav

Under dagen får familjen Westling även möjlighet att träffa kungen och drottningen, bland annat under julgudstjänsten i Drottningholms slottskyrka på förmiddagen.

De senaste månaderna har varit hektiska för Victoria.

Nu kan Aftonbladet avslöja att kronprinsessan har ställt ett hemligt krav på hovet – hon vill ha en lugn vår.

På hennes kalender på hovets hemsida verkar det som att hon fått sin vilja igenom. Än så länge har Victoria bara sex dagar inplanerade med officiella uppdrag.

FAKTA

Så firar kungafamiljen jul i år

Hela kungafamiljen samlas på Drottningholms slott tillsammans med prinsessan Christina och hennes familj.

Under julen besöker kungafamiljen alltid prinsessan Lilian, i Villa Solbacken på Djurgården, under en förmiddag. Victoria står väldigt nära Lilian och det är en självklarhet för kronprinsessan att göra ett besök.

På eftermiddagen äts det julmat på Drottningholm. En av kungens favoriter är Weihnachtsstollen, en tysk fruktkaka som Silvia infört i familjens firande.

Samtidigt firar Daniels föräldrar och syster jul i Ockelbo, medan Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist är med sin familj i Älvdalen.

Under juldagen kommer släkten Westling – bestående av pappa Olle, mamma Ewa och systern Anna med familj – till Stockholm.

Kungafamiljen inleder juldagen i Drottningholms slottskyrka. Där hålls en juldagsgudstjänst klockan 11:00.

På eftermiddagen dukas ett julbord på Haga slott, bland annat med kronprinsessans favoriträtt lutfisk. För Daniels föräldrar blir det första gången de får se Haga slott sedan deras son flyttade in.