Chodorkovskij dömdes igen

Putin ser ut att ha vunnit intern maktkamp

Michail Chodorkovskij lyssnar när domen mot honom läses upp.
Michail Chodorkovskij lyssnar när domen mot honom läses upp.Foto: Sergey Ponomarev
NYHETER

Från Rysslands rikaste man till botten.

Oljemagnaten Michail Chodorkovskij dömdes på måndagen för stöld av 218 miljoner ton olja.

President Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin pratar allvar under ett informellt möte i början av december, 2010.
President Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin pratar allvar under ett informellt möte i början av december, 2010.

Chodorkovskij närmade sig slutet på sitt tidigare åttaåriga fängelsestraff, men riskerar nu att sitta utterligare sex år för att ha stulit 218 miljoner ton olja från oljebolaget Yukos.

Chodorkovskij var tidigare Yukos ägare och den rikaste mannen i Ryssland. Men sedan han offentligt kritiserade dåvarande presidenten Vladrimir Putin i början av 2000-talet har allt gått utför.

Staten tog över

Han fängslades 2003, anklagad för ekonomisk brottslighet. För att betala enorma skatteskulder tvingades han sälja Yukos, som hamnade under statlig kontroll.

Chodorkovskij är en av de oligarker som växte fram efter Sovjetunionens fall, och få tror att han haft rent mjöl i påsen. Trots det anser flera bedömare att gripandet av honom var ett svepskäl för att få kontroll över Yukos och sätta upprorsmakaren på plats.

Tung maktkamp

Dagens dom har setts som en maktkamp mellan premiärminister Putin och presidenten Dmitrij Medvedev. Putin gjorde klart var han står i frågan när han i en intervju för ett par veckor sedan svarade att ”en tjuv ska sitta i fängelse”.

Medvedev har däremot inte velat kommentera frågan och istället syrligt påpekat att det borde ingen annan statlig funktionär heller.

En liberal rådgivare till Medvedev har också engagerat argumenterat för att Chodorkovskij borde frikännas. En åsikt som delas av andra ryska liberaler, liksom de flesta ledare i västvärlden, skriver TT.

Även Chodorkovskijs medarbetare Platon Lebedev dömdes på måndagen.

Vilket straff de båda får meddelas vid ett senare tillfälle.

FAKTA

Anklagelserna

Domstolen fann Michail Chodorkovskij och Platon Lebedev skyldiga till att ha bildat en brottsliga som stal olja.

De ska ha tjänat pengar på skillnaden mellan oljepriset inom landet och marknadspriset, som var fyra gånger högre.

Ligan stal enligt denna definition olja från ryska OAO Yuganskneftegaz, OAO Tomskneft och OAO Samaraneftegaz.

De båda dömdes först till nio år för ekonomiska brott. Det sänktes till åtta av en Moskvadomstol. Nya anklagelser riktades mot dem och de började rannsakas i Moskva 2009.

De sägs ha förskingrat 218 miljoner ton olja 1998–2003 och tvättat över 150 miljarder kronor i illegala vinster.

(TT)