Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

Klockan 11.00 i dag kom beslutet

NYHETER

Polismördaren Jackie Arklöv ville få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Men rätten sa i dag nej till hans önskan.

– Skälet är att han inte avtjänat tillräckligt lång tid med hänsyn till brottets straffvärde, säger lagman Per Grevesmühl.

Beslutet kom klockan elva i dag.

Där skriver Örebros tingsrätt bland annat.

"Han har ännu inte har avtjänat tillräckligt lång tid för att kunna få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff".

Förra veckan mötte Jackie Arklöv tingsrätten i Örebro.

Med tyst och trevande röst berättade han varför han ville få sitt straff ómvandlat.

"Jag har erkänt"

Arklöv sa till rätten att han är medveten om att hans ansökan kommer tidigt.

– Men ovissheten gör det svårt att planera. Kriminalvården kan bara ge mig få och korta permissioner så länge jag sitter på livstid och om jag skulle vilja doktorera krävs närvaro på universitetet, förklarade Arklöv, som under tiden i fängelse har avlagt två magisterexamina, en i sociologi och en i historia.

När åklagaren frågade om han erkänt för sig själv hur allvarliga brott han begått och om han lagt det han gjort bakom sig säger han:

– Jo jag har erkänt. Och nej, jag kommer aldrig kunna lägga det bakom mig.

Polismord och krigsbrott

Arklöv, 37, dömdes för tio år sedan till livstids fängelse för mord på de två poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander 1999.

2006 dömdes han igen, då för brott mot folkrätten när han var legosoldat i Bosnien-Hercegovina. Han dömdes då även att betala skadestånd på sammanlagt närmare 2,6 miljoner kronor till sina elva offer.

Jackie Arklöv menar att han under tiden i fängelset lärt sig att hantera sina känslor och situationer mycket bättre. Enligt Rättsmedicinalverkets rapport som i november bedöms Jackie Arklövs återfallsrisk som låg och Kriminalvården har i ett yttrande sagt att det är fullt möjligt att inleda Arklövs utslussning till frihet.

Hjälpa andra

Arklöv själv har sagt att när han kommer ut så vill han jobba med Exit, ett projekt som drivis i regi av Fryshuset och som vill hjälpa unga människor att lämna destruktiva miljöer.

Men åklagaren motsätter sig att straffet ska tidsbestämmas redan nu, även om hon tycker det är bra att Jackie Arklöv erkänt sin skuld är det alldeles för tidigt att väcka frågan nu.

– Det gör jag på grund av den samlade brottsbilden. Bara för de två morden är straffvärdet högt för vart och ett av dem.

FAKTA

Polismord och krigsbrott:

• Arklöv dömdes 2000 till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander våren 1999 samt mordförsök och flera grova rån.

• Efter ett bankrån i Kisa i Östergötland 1999 flydde Arklöv tillsammans med sina kumpaner Tony Olsson och Andreas Axelsson. Två poliser som försökte stoppa flyktbilen utanför byn Malexander besköts och skadades. Därefter avrättade Arklöv polismännen med närskott från deras egna tjänstevapen.

• Dagen efter domen erkände Arklöv.

• Han dömdes 2006 också för krigsbrott, bland annat tortyr av fångar på Balkan i början av 1990-talet.

(TT)