Jo, hon fick en bulle i ugnen

Kronprinsessan Victoria gjorde succé – som bagare

1 av 8 | Foto: Carolina Byrmo
Victoria gillade besöket i bageriet. ”Det här är verkligen fantastiskt”, sa hon.
NYHETER

Det pratas så mycket – men i går fick kronprinsessan en riktig bulle i ugnen.

Victorias och Daniels besök i Dalarna blev en het upplevelse bland tunnbrödsbagare och entusiastiska masar och kullor.

– Vi är alldeles varma från ugnarna, sa Victoria efteråt.

Vädret var kyligt när kronprinsessan Victoria och prins Daniel i går anlände för ett tvådagarsbesök i Dalarna. Desto varmare var välkomnandet från masarna och kullorna.

Allra varmast var famnen i Stora Skedvi utanför Säter, där Victoria och Daniel passade på att knäcka extra i Vika Bröds knäckebrödsbageri.

Rundtur

Sören Andersson, bageriägare i tredje generationen, visade runt bland vedeldade ugnar och degtråg. Victoria skrattade, klädd i skyddshätta och vit rock, när bagarna langade fram en brödspade och bad henne hugga i.

– Det här är verkligen fantastiskt, sa kronprinsessan.

Daniel verkade lika förtjust han när det hettade till framför ugnen. Han sköt in och försökte få till ”knycken”, hemligheten bakom det berömda handgräddade knäckebrödet, enligt bagarna.

Daniel bakar ibland

Helt ovan i köket är han inte, avslöjade prins Daniel för Aftonbladet.

– Jag bakar ibland, sa han, utan att släppa vad han hade för händerna.

Gunnar Persson, som har arbetat mer än 20 år i bageriet, var imponerad av parets glöd och handlag vid ugnarna.

– De var betydligt bättre än jag trodde. Ofta när de för in spaden rycker de till på fel ställe. Då bommar man kakan.

Och vad tror du, är det där lilla som alla väntar på, på gång?

– Den kanske redan är på jäsning, säger Gunnar Persson.

När Victoria och Daniel lämnade den eldiga fabriken var byn på fötterna igen för att få en sista glimt av kronprinsessparet.

– Nu är vi alldeles varma från ugnarna, sa Victoria och förde händerna till sina hettande kinder.

FAKTA

På menyn

Victoria och Daniel bjöds på trerätters lunch på ungdomscentrumet Cozmoz.

Förrätt

Slät broccolisoppa med vispad crème fraîche och mynta.

Huvudrätt

Hjortfilé med glacerade och rostade rotsaker, konjakssås och gratinerad potatispuré med färskost.

Efterätt

Vit och mörk tryffel med kaffe.