”Burkens” kropp orkade inte längre

Publicerad 2011-04-08

Dog bara fem dagar efter ’Rock-Ragge’

tillsammans på scen TILLSAMMANS PÅ SCEN Ragnar ”Rock-Ragge” Nygren, Leif ”Burken” Björklund, Birgit ”Rock-Olga” Magnusson och Karl-Gerhard Lundkvist, ”Little Gerhard” på scen tillsammans under Allsång på Skansen 2008. Nu finns bara ”Little Gerhard” kvar i livet.

Sverige har förlorat ännu en rocklegendar.

Leif ”Burken” Björklund, 68, dog i går – bara fem dagar efter ”Rock-Ragge”.

Kroppen orkade inte längre.

Leif ”Burken” Björklund underhåller som 14-åring.

Sedan flera år kämpade Leif Björklund mot sjukdomar. ”Burken” hade diabetes, en pacemaker – och var beroende av regelbunden dialys på grund av njurproblem.

– Han har varit dålig de senaste tio åren och det blev bara värre och värre, säger vännen och kollegan Max Olsson, som jobbat tillsammans med Björklund sedan 1985.

Men trots sjukdomen – och schemalagd dialys tre gånger i veckan – slutade ”Burken” aldrig att spela. Han uppträdde varje vecka och åkte ut på nostalgiturnéer med det klassiska bandet Rockfolket.

Sommaren 2008 spelade de tillsammans med Anders Lundin på Allsång på Skansen.

– Han spelade flera gånger i veckan de senaste åren. Sjukdomen stoppade honom inte, säger Max Olsson.

Rocken lockade

Men till slut orkade inte kroppen längre. Sista tiden vårdades Leif Björklund på sjukhus och när han somnade in i går eftermiddag fanns hustrun vid hans sida.

Leif Björklund föddes i Stockholm 27 mars 1943. Han växte upp i stadsdelen Traneberg och började redan som 14-åring att intressera sig för musik.

Mamman ville att han skulle bli kantor i kyrkan – men det var rocken som lockade.

Redan som ung grabb brukade ”Burken” smita i väg till klassiska Nalen inne i Stockholm för att lyssna på favoritbanden.

Själv slog han igenom stort med Rockfolket, som var som störst under 1970-talet och drog fulla hus landet runt. ”Burken” var profilen i bandet och spelade både gitarr och dragspel. Den stora hitten var låten Hey Baberiba.

– Han var en mycket varm person, en duktig musiker och en fantastisk medmänniska. Det var en ren glädje att få jobba med honom, säger Max Olsson.

”Väldigt tråkigt”

– Leif brann för musiken och var den första generationens rockare på 1950-talet.

För fem dagar sedan dog även Ragnar Nygren, 73, känd som ”Rock-Ragge” från Rockfolket, efter en längre tids sjukdom. Förra året avled ”Rock-Olga”, Birgit Magnusson, 70, av en blodförgiftning.

– Det känns väldigt tråkigt, en efter en. Vi har alla jobbat tillsammans under en längre tid, säger Max Olsson.

ANNONS