Arresteringsorder mot Gaddafi

NYHETER

Libyens ledare Muammar Gaddafi ska arresteras.

I dag utfärdade en åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder.

Beskedet kom vid 13-tiden på måndagen.

Åklagaren Luis Moreno-Ocampo begärde också arresteringsorder även mot Gaddafis son Sayf al-Islam, som han kallar Libyens "de facto premiärminister", samt mot Gaddafiregimens säkerhetschef Abdullah al-Senussi.

”Brott mot mänskligheten”

På en tv-sänd presskonferens sade Moreno-Ocampo att Gaddafi personligen beordrat angrepp mot civila, och att dessa angrepp fortsätter.

De tre männen anses tillsammans vara huvudansvariga för brott mot mänskligheten i Libyen.

– Det har samlats in direkta bevis för order givna av Muammar Gaddafi själv, direkta bevis för att Saif al-Islam organiserat rekryteringen av legosoldater och direkta bevis för al-Senussis deltagande i angrepp mot demonstranter, sade Moreno-Ocampo.

Rekordsnabb utredning

Han tillade att åklagare dokumenterat att de tre har mötts för att "planera operationerna" och att Gaddafi använt sin "totala auktoritet för att begå brott i Libyen".

ICC:s åklagare har arbetat i rekordhastighet i utredningen. Moreno-Ocampo sade att anledningen till det snabba utredningsarbetet är den globala enigheten om att brotten i Libyen måste utredas, även om domare nu måste avgöra om bevisningen räcker för arresteringsordern.

ICC har ingen egen polis, utan är beroende av medlemsländerna för att genomföra arresteringar.