Budgetgrill lätt att gilla

Mackgrillen faller Aftonbladets panel i smaken

1 av 2 | Foto: Foto: ULF HÖJER
ELDIGT Tv-kocken Linn Söderström grillar på budget och lyx – och märker ingen större smakskillnad.
NYHETER

Lyxgrillen med extra allt mot plåtskrället från bensinmacken.

En lätt match?

Glöm det.

– Smakmässigt blir det faktiskt inte någon större skillnad, säger tv-kocken Linn Söderström.

Det finns stativgrillar för allt från ett par hundralappar till tiotusentals kronor. Men är de påkostade varianterna verkligen värda priset?

Vi bad tv-kocken Linn Söderström avgöra.

I den ena ringhörnan: Weber Q 320, en gasolgrill med knappstart, finjusterbar låga, gjutet stektråg med uppfällbart lock, massivt galler med teflonyta, inbyggd termometer, generösa arbetsytor, krokar för arbetsredskap, värmeisolerade handtag.

Kostar 5 000

Till och med inbyggd belysning i locket.

Pris: 5 000 kronor, plus gasoltub för cirka 1 500 kronor.

I den andra: bensinmacksgrillen Grill Chef med tre ben och några hål så man kan höja det kromade gallret ett par snäpp. Pris: 349 spänn. Släng med en säck kol och en flaska T-gul så är man redo för grillfest för drygt 400.

Trycker på knapp

Bensinmacksgrillen tar en kvart att montera. Åtta tändkuber, en rejäl skvätt tändvätska och 30 minuter senare är glöden färdig för matlagning.

Lyxgrillen är byggd på 30 minuter. Ett knapptryck senare är det bara att slänga maten på gallret.

– Smakmässigt blir det faktiskt inte stor skillnad. Oavsett grill så arbetar man med värme och avstånd till värmen. Krångligare än så behöver man faktiskt inte göra det, säger Linn Söderström.

FAKTA

Vi testade grillarna

Karin Ahlborg

Aftonbladets matkolumnist.

Campinggrillare.

”Grillar en gång i veckan sommartid, mest korv och hamburgare.”

Jon Hansson

Aftonbladets matskribent.

Sommargrillare.

”Grillar 5-6 gånger i veckan under semestern, kött, fisk och grönsaker.”

 Johan Gunnarsson

Reporter och svensk mästare i grillning 2007.

”Jag grillar 2–3 gånger i veckan året runt. Kolgrill, såklart. Mest kött och grönt.”

LYXGRILLEN

Montering:

Tända:

Grilla:

Rengöra:

Arbetsytor:
 

KARIN

Utseende: Ränderna blir distinkta.

Smak: Kotletterna från gasolgrillen är godare än de från kolgrillen.

Konsistens: Kotletterna som grillats på värstingvarianten är saftigare och mörare än sina fattiga kusiner.

JON

Utseende: Det kraftiga gjutjärnsgallret gav fina grillränder på både lax och kotlett.

Konsistens: Ingen skillnad mot kolgrillen.

Smak: Något bättre grillsmak i de lätt brända grillränderna på köttet. Tvärtom med laxen som var lite åt det pannstekta hållet.

JOHAN

Utseende: Supersnygga grillränder på både fisk och kött, men det ser lite för perfekt ut för min smak.

Smak: Schabrakets gasollax är förvisso god, men smakar betydligt mindre grill.

Konsistens: Den stora grillens lax känns mer kompakt.

MACKGRILLEN

Montering:

Tända:

Grilla:

Rengöra:

Arbetsytor:
 

KARIN

Utseende: Kolgrillen ger de rätta schatteringarna från svartbränt till grått.

Smak: Mmmm, laxen som grillats på kolgrillen är underbart smörig och skinnet är sotigt röksmakande.

Konsistens: Laxen från mackgrillen är sanslöst mjäll och fet efter grillningen.

JON

Utseende: Hettan verkar variera över kolbädden och några kotlettbitar blev rätt bleka. Laxen blev å andra sidan läckert brynt

i kanterna.

Konsistens: Perfekt rosa och skivig lax, något stumma köttbitar.

Smak: Laxen blir underbar med knaprigt grillsmakande skinn. De mest brynta delarna av köttet var riktigt goda.

JOHAN

Utseende: Det ruffiga, lite tilltufsade utseendet får mina smaklökar att hurra redan innan maten nått munnen.

Smak: Laxen från den lilla kolgrillen är riktigt rökig och sotig, förbaskat god helt enkelt.

Konsistens: Köttbitarna känns likadant oavsett om de kommer från liten eller stor grill.