Rosa fläsk – helt okej

Myndigheter i USA inför nya regler

– Den är ju fortfarande genomstekt om den är 63 grader. Folk vet i allmänhet inte vad rå är, säger tv-kocken Linn Söderström.
Foto: ULF HÖJER
– Den är ju fortfarande genomstekt om den är 63 grader. Folk vet i allmänhet inte vad rå är, säger tv-kocken Linn Söderström.
NYHETER

En lugnande nyhet inför sommarens grillsäsong.

Lite rosa i fläskkarrén är inget alls att oroa sig över.

– Var inte rädd när du grillar fläskkött, säger kocken Linn Söderström.

I åratal har vi blivit matade med budskapet att fläskkött inte får vara det minsta rosa.

Fram tills nu.

För nu ändrar det amerikanska livsmedelsverket sin rekommendation för hur varmt tillagat fläskkött ska vara till 63 grader, enligt Huffington Post.

”Säker temperatur”

– Vi tycker, baserat på vår forskning, att det är en säker temperatur. Numera har vi grisar inomhus och de utsätts inte för sjukdomar på samma vis som förr i tiden, säger doktor James McKean på Iowa State University.

Fritt fram för lite rosa i kotletten, alltså.

”Vet inte vad rå är”

Enligt amerikanska myndigheter bör man låta köttet stå i tre minuter innan man äter det. Under den tiden hinner värmen i köttet stiga ytterligare något och då räcker temperaturen gott och väl för att döda de farliga bakterier och parasiter som eventuellt kan finnas i köttet.

Kocken Linn Söderström skulle själv aldrig rygga tillbaka för en bit fläskkött bara för att den var något rosa.

– Den är ju fortfarande genomstekt om den är 63 grader. Folk vet i allmänhet inte vad rå är, säger hon.

Som jämförelse säger hon att en biff är ”medium” när den är runt 50 grader.

”Stek inte för hårt”

Enligt Smittskyddsinstitutet ska fläskkött värmas till 65 grader. Då dör eventuella magsjuke-framkallande campylobakter i köttet. Förr skulle fläskkött värmas till 70 grader och det lever kvar. Precis som rädslan för trikiner, som enligt Livsmedelsverket i stort sett är utrotade bland tamsvin i Sverige.

– Jag vet inte när vi hade ett fall av trikiner här senast. Jag har aldrig ens hört talas om ett fall, säger Linn Söderström.

Vad ger du för tips till alla hemmagrillare inför säsongen?

– Stek inte köttet för hårt. Vid 70 grader försvinner all vätska. Köttet blir segt och inget roligt.

– Var inte rädd. Det är också mitt grundtips när det gäller grillning.

FAKTA

Bakterierna på ytan

Livsmedelsverket ger inga råd om antal grader varmt köttet ska vara. I stället säger man att det är viktigt att köttets yta är välstekt, det är nämligen där bakterierna sitter.

Fläskfärs och råa korvar som salsiccia ska däremot stekas noga. Där blandas köttet – och eventuella bakterier runt.

Fläskkött kan ändå innehålla bakterier och det är viktigt att ha god hygien när man hanterar rått kött.

Källa: Livsmedelsverket