Svensk kvinna död i ehec

Vårdades på sjukhus i Borås

NYHETER

En kvinna har avlidit i Borås sedan hon smittats av ehec-bakterien i Tyskland.

Kvinnan har vårdats på Södra Älvsborgs sjukhus sedan den 29 maj.

– Vi misstänker att hon smittats av grönsaker hon ätit, säger chefsläkare Jerker Isacson.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, smittades av ehec-bakterien efter en resa till Tyskland.

När hon fick tydliga symptom på tarmsjukdomen sökte hon vård.

Hon drabbades av det allvarligare tillståndet HUS som angriper njurarna, och förflyttades till Södra Älvsborgs sjukhus där hon avled i förmiddags.

– Vi misstänker att hon smittats sedan hon ätit grönsaker under besöket i Tyskland, säger Jerker Isacson, chefsläkare på Södra Älvsborgs sjukhus.

Dödsfallet är det första utanför Tyskland efter det stora utbrottet av den allvarliga tarmsjukdomen i Europa.

Allvarligt tillstånd

Sammanlagt har 41 svenskar, inklusive den avlidna kvinnan, smittats av ehec.

Av dem har cirka 15 drabbats av den svårare varianten HUS. Det är ovanligt många, enligt Smittskyddsinstitutet.

Tillståndet för den kvinna i Halland som också har utvecklat HUS har förbättrats, men hon vårdas fortfarande med respirator och dialys på sjukhuset i Varberg.

I Tyskland har minst 15 personer dött av tarmsjukdomen.

Spårar smittkällan

Tyska myndigheter fortsätter jakten på att hitta smittkällan till ehec-utbrottet. Man har identifierat gurkor från de spanska städerna Almeria och Malaga som misstänks var smittade av ehec-bakterien. Men det är oklart om grönsakerna smittats i Spanien eller på vägen till Tyskland.

Danska gurkor misstänktes till en början också vara drabbade av ehec, men i dag kom det lugnade resultatet att de inte innehöll bakterien.

FAKTA

Så undviker du att smittas

Tvätta händerna regelbundet. Speciellt innan du lagar mat.

Skölj alltid grönsaker och frukt noggrant innan du äter dem.

Var noga med att rengöra köksredskap som skärbrädor och knivar noggrant efter användning.

Använd inte samma köksredskap till grönsaker och kött.

Ehec-bakterien dör vid 70 grader. Koka därför grönsakerna i minst tio minuter.

Undvik opastöriserade mjölkprodukter och förvara alltid färskvaror i kylskåp.

Tvätta händer vid kontakt med djur.

Har du symptom som blodiga diarréer eller kraftiga magsmärtor ska du kontakta läkare omgående.

Bakterien kan förutom att smitta via mat smitta från person till person eller genom bad- och dricksvatten.

Källa: Robert-Koch-Institut (www.rki.de)