Grillen exploderade - två skadade

Mannen sprutade på mer tändvätska på grillen - ettåriga sonen fördes till sjukhus

NYHETER

Pappan hällde på lite mer tändvätska på grillen.

Då exploderade flaskan i mannens hand.

Mannen och hans ettåriga son fördes till sjukhus med brännskador.

Lars Silfverswärd, brandexpert på If.
Foto: If
Lars Silfverswärd, brandexpert på If.

Familjen hade tänt sin kolgrill i centrala Hudiksvall i går kväll. Men av någon anledning tog kolen inte eld och den 36-årige pappan bestämde sig för att spruta på mer tändvätska.

Ett eldhav

Då exploderade flaskan och eld sprutade ut från grillen.

Ett vittne som såg händelsen säger till Aftonbladet att mannen var klädd i nylonshorts och tröja.

– Kläderna tog eld blixtsnabbt, säger vittnet.

Mannens anhöriga hällde snabbt vatten på honom och tog in honom i duschen. Därefter fördes han till sjukhus med ambulans.

Allvarligt skadad

– Mannen är allvarligt skadad, men barnet klarade sig undan med lindriga skador och har fått lämna sjukhuset, säger Peter Wiman, vakthavande befäl på polisen i Gävleborg.

Pojken ska ha fått mindre brännskador på fötterna.

Polisen vet inte vilken typ av vätska mannen hällde på grillen. En anmälan om vållande till kroppsskada har upprättats.

Livsfarligt

Att hälla på brandfarlig vätska på en varm grill kan vara förenligt med livsfara, säger Lars Silfverswärd, brandexpert och skadereglerare på försäkringsbolaget If.

– Man ska aldrig någonsin hälla på tändvätska över grillar. Det kan explodera och har man otur kan elden leta sig in i flaskan som tar eld, säger han.

Brinner glöden dåligt bör man i stället försöka fläkta på elden för att syresätta den.

– Det går bra att använda en vanligtidning eller solfjäder, säger Lars Silfverswärd.

Han tipsar också om att alltid ha vatten till hands om olyckan skulle vara framme.

– Men man ska aldrig hälla vatten över olja som brinner. När man grillar marinerat kött händer det ibland att fettet droppar ner på glöden som sedan börjar brinna. För att släcka sådan eld ska man i stället sätta på locket.

Varje år skadas cirka 100 personer av vanlig grillning i Sverige, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

FAKTA

TIPS FÖR SÄKER KOLGRILLNING

Se till att du har en stabil grill som inte välter. Häll i kolen i en hög.
Använd tändvätska - inte T-röd eller andra brännbara vätskor! Fördela vätskan över kolhögen och låt den suga in några minuter. Då brinner den lugnt och ger en effektiv antändning.
Tänd genom att kasta en brinnande tändsticka på kolen. Lågor kommer att flamma upp men dämpas efter någon minut.
Spruta aldrig tändvätska direkt på en het grill. Tändvätskan förångas och det är risk för explosion med svåra brännskador som följd.
Stäng flaskan och ställ den på ett säkert avstånd från grillen.
När kolen fått ett lager med ljus aska är den klar. Bred ut över hela ytan. Börja grilla!
Håll grillen under uppsikt. Fett som rinner från maten kan flamma upp och brinna med farligt hög låga. Obs! att fett inte får släckas med vatten, utan genom kvävning.
Efter grillning. Släck med vatten eller lägg på lock och låt svalna på plats.
Ha en hink vatten till hands så att du snabbt kan släcka om det börjar brinna på fel ställe.

Källa: If.se