”Kanske skulle vi informerat bättre”

Facebook svarar på kritiken

NYHETER

Facebook-medlemmar hävdar att deras privata inlägg har lagts ut så att alla kan läsa dem.

Men det rör sig om inlägg som aldrig varit privata, enligt Facebook.

– Kanske skulle vi informerat bättre, då det visat sig att vissa användare upplevt det som privata meddelanden, säger Frida Löwengren, Facebooks talesperson i Sverige.

Diskussionerna har varit livliga i sociala medier i dag. Vissa Facebook-medlemmar hävdar bestämt att tidigare privata meddelanden har hamnat i deras logg, medan andra menar att det bara rör sig om publika diskussioner som tidigare inte syntes lika tydligt.

”Ingen ny information”

Facebook hävdar att den senare uppfattningen stämmer, och att de inte har publicerat några privata meddelanden:

– Det är meddelanden som användare har skrivit i varandras loggar och som publicerats publikt av användarna vid ett tidigare tillfälle som syns. Vissa har kanske uppfattat dem som privata då det var några år sedan och många använda sig av publika meddelanden på profilsidan istället för privata meddelanden, säger Facebooks talesperson Frida Löwengren.

Enligt Löwengren är det den nya grafiska profilen på Facebook som kan ha förvillat.

– Facebook har inte publicerat några privata meddelanden. Däremot har loggen ändrat utseende till en så kallad timeline där man ser gamla meddelande tydligare, fortsätter hon.

”Kanske skulle informerat bättre”

– Det har framkommit att vissa har uppfattat det som att det är privata meddelanden som syns i loggarna, men det är alltså ingen ny information, bara ett annat sätt att grafiskt presentera facebook-profilerna.

Borde ni inte ha informerat om att de gamla meddelandena syns tydligare innan ändringen trädde i kraft. Många tror ju att de är privata?

– Kanske skulle vi informerat bättre, då det visat sig att vissa användare upplevt det som privata meddelanden. Samtidigt är det ingen ny information. Nu är det också mer tydligt och enklare att kontrollera vilken information man som användare vill dela. När man har infört den nya tidslinjen i sin profil har man dessutom en vecka på sig att rensa ut gamla meddelanden i loggen innan utseendet på profilen ändras.