Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Hon är redo för strejken

Publicerad 2012-04-12

Ronja, 22, är en av 5 600 anställda som kan sluta jobba i natt

En storstrejk inom handeln rycker allt närmare.

Och konflikten sprider sig snabbt på den svenska arbetsmarknaden.

– Vi är redo, säger lagerarbetaren Ronja Tallén.

I kväll går tidsfristen ut i handelskonflikten. Om parterna inte lyckats teckna ett nytt kollektivavtal innan midnatt tar fackförbundet Handels ut 5 600 anställda i parti- och detaljhandeln i strejk.

De senaste dagarna har dessutom sex andra LO-förbund varslat om sympatiåtgärder, vilket innebär att strejken kan sprida sig snabbt. Redan i helgen kan det eka tomt på butikshyllor runt om i landet.

Lika lön

En av dem som kan tas ut i strejk är lagerarbetaren Ronja Tallén, 22, i Stockholm.

– Det viktigaste kravet vi vill få igenom handlar om trygga anställningar och att begränsa användandet av bemanningsföretag. På mitt jobb har vi ett gott samarbete med arbetsgivaren men många inom handeln tvingas arbeta deltid utan extra ersättning för mertid, säger hon.

Ronja Tallén vill att handelsanställda ska få ut lika många kronor som industriarbetarna fick i sitt senaste avtal – knappt 800 kronor. Hon och hennes kollegor tjänar drygt 20 000 kronor i månaden.

Kom nytt bud

De senaste dagarna har medlare kopplats in för att försöka lösa knutarna i konflikten mellan facket och Svensk Handel. I går kväll kom de med ett nytt bud, som parterna ska ta ställning till i dag.

Men samtidigt har tonläget trappats upp.

– Strejken är ett medel för facket att tvinga igenom något som inte är resonligt i sammanhanget, säger Christian W. Jansson, ordförande i Svensk Handel.

Tidigare har industriförbunden på den svenska arbetsmarknaden slutit avtal med sina motparter på 2,6 procent i löneökning per år. Svensk Handel har vägrat att gå med på mer än det.

Handels har som utgångsbud krävt 4,5 procent och vill att de som tjänar minst får en extra slant.

– Svensk Handel har inte velat förhandla med oss. Då hade vi inget annat val än att varsla om konflikt, säger ordförande Lars-Anders Häggström.

Arbetsplatser som berörs av varslet

Här är listan över de arbetsplatser som berörs av strejkvarslet. Många av dem är centrallager vilket innebär att enskilda butiker i förlängningen kan drabbas av varubrist.

Detaljhandeln

Antal anställda som berörs av varslet: 898

Antal arbetsplatser: 34

Partihandeln

Antal anställda som berörs av varslet: 4718

Antal arbetsplatser: 31

Listan kommer från handels.se

ANNONS