Glöm .com – nu kommer .pizza

Uppdaterad 2012-06-14 | Publicerad 2012-06-13

Tusentals toppdomäner snart i internetvärlden

Just nu surfar du på Aftonbladet.se.

Snart kanske det blir Aftonbladet.pizza, Aftonbladet.wtf eller Aftonbladet.lol.

Kampen om internetvärldens nya toppdomäner har inletts.

Nu kan det bli svårt att minnas alla toppdomäner.

Kanske dröjer det ett tag innan Aftonbladet beslutar sig för att byta toppdomän.

Klart är att det snart finns möjlighet att skaffa annorlunda sådana än de internationella .com, .org och .info, eller de nationella som .se, .no eller .uk.

Om ett eller två år kommer variationen vara bra mycket större. Då får dagens drygt 300 toppdomäner trängas med nya som .stockholm, .africa eller .bbc.

.pizza och .baby

Under onsdagen offentliggjordes en lång lista av olika förslag på toppdomäner som olika företag, myndigheter eller länder har velat skapa och äga.

Listan publicerades av Icann, organisationen som tillhandahåller toppdomäner och som har ansvar för att de webbaddresser vi använder på internet faktiskt leder någonstans.

Bland nya ord som kan komma att avsluta webbadresser inom en snar framtid finns beer, gay, baby, xxx, home, vodka och wtf.

Stockholm stad är en av aktörerna som sett chansen och vill registrera toppdomänen .stockholm. Något som kostat stockholmarna en slant.

Bara själva ansökan kostade 185 000 dollar, motsvarande 1,3 miljoner kronor. Om Stockholm godkänns som domänägare beräknar man att årskostnaden ligger på 300 000 till 350 000 kronor.

”Mycket pengar”

– Det är mycket pengar och det är naturligtvis en hög insats. Å andra sidan kan man tänka sig en global marknadsföring som är gångbar under lång tid, och då är det ingen jätteinvestering, säger Stockholm stads kommunikationsdirektör Hanna Brogren.

Hon fortsätter:

– Vi tror att det är fantastisk möjlighet till marknadsföring. Tanken är att det ska komma stockholmarna till godo genom att det leder till fler investeringar och större uppmärksamhet på sikt.

I slutändan hoppas man att den egna toppdomänen ska leda till pengar. Något som säkert andra städer som Helsingfors, London, Berlin, Istanbul och New York också önskar.

– Det pågår en konkurrens om kompetenta människor, företag och investeringar. Det är klart att vi vill att det ska hamna i Stockholm så att vi kan fortsätta ha det bra.

Kritiserad utvidgning

Om parterna inte kan komma överens på egen hand kan toppdomänerna säljas på auktion.

Allmänheten har samtidigt möjlighet att kommentera eller kritisera ansökningarna. De toppdomäner som till slut blir godkända kommer att sättas i bruk tidigast om ett år.

Utvidningen av internet är kontroversiell. Flera företag och organisationer har uttryckt stark kritik och oro över att inte kunna skydda sitt varumärke när nya toppdomäner kommer ut på marknaden.