– Så undviker du jordgubbsbluffen

Utländska bär säljs som svenska

Foto: Krister Hansson
NYHETER

Det är dagen före midsommar och många ska handla jordgubbar till tårtan.

Men om du lägger extra kronor på att få den svenska varianten gäller det att ha ögonen med sig.

Ask efter ask med röda jordgubbar står uppradade på torghandeln.

På kartongerna står det ”svenska bär”.

…Men det behöver inte alls vara sant.

”Skickat prover till Tyskland”

Dagens Nyheter har pratat med Waldemar Ibron på Jordbruksverkets växtkontrollenhet, som bekräftar att man just nu har kontroller i bland annat Skåne och Stockholm då man misstänker att oseriösa säljare bytt askar på utländska bär.

– Vi har tagit några prover som är på väg till Tyskland för analys, säger han till DN.

”Packar om på torget”

En av de som drabbas av bluffen är Victor Ivarsson på Österlen.

I sex år har han odlat jordgubbar på sin gård och sålt i Ystad och Simrishamn. I Sydsvenskan berättar han det orimliga i att hans egenodlade gubbar kostar 35 kronor per liter, medan andra handlare på torget hävdar att deras, för 20 kronor liter, är svenska.

Andra bärodlare, som vill vara anonyma, berättar liknande historier för Sydsvenskan.

– Jag har sett med egna ögon hur bären förpackas om på torget i Ljungby. Folk frågar varför mina bär är dyrare och jag berättar hur det ligger till, men man måste ha bevis också, säger en småländsk odlare som vill vara anonym.

Så kollar du

Men hur vet man då att det verkligen är svenska gubbar?

DN uppger att man ska titta på asken. För de som bluffar, byter som sagt till askar med texten ”svenska bär”, men de har inte alla de märkningar som riktiga askar med svenska bär har, den sorts askar som svenska odlare har på sina gårdar.

Där ska det stå:

1. Ursprungsland

2. Klass

3. Vem som har producerat bären på asken.

Har asken de tre, så är det svenska gubbar i lådan, skriver DN.