Dagens namn: Linus
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Nyheter

Refaat El-Sayed är efterlyst av interpol

Tidigare avslöjats som bluff – dömd för bokföringsbrott

Affärsmannen Refaat El-Sayed, 66, är efterlyst av interpol.

Han befinner sig för närvarande i Sverige.

– Jag förstår ingenting, säger El-Sayed.

Enligt den internationella polisorganisationen Interpols hemsida är Refaat El-Sayed, 66, efterlyst misstänkt för bedrägeri av egyptiska myndigheter sedan den 17 juli.

El-Sayed, tidigare känd som bluffmakare, hängs ut med både namn och bild.

– Jag blir så chockad alltså, säger han till Aftonbladet.

"Har ingen aning"

Refaat El-Sayed är både svensk och egyptisk medborgare och har känt till efterlysningen ett tag. Han ställer sig väldigt frågande till alltihopa.

– I Egypten kan myndigheter få en människa dömd utan att den är hörd. Det är otroligt olustigt. Jag har varit i kontakt med Rikspolisstyrelsen om det vet något om det här. De har ingen aning, säger han.

Han nekar till att det finns en arresteringsorder – trots Interpols efterlysning.

– Jag förstår inte hur de kan sätta in det där, säger Refaat El-Sayed.

Han påstår dessutom att han besökt Egypten två gånger sedan den 17 juli, utan att gripas.

Misstänkts för skuld

Interpols pressavdelning är förtegen om fallet.

– Vår regel generellt är att vi inte uttalar oss om det enskilda fallet. Jag kan inte säga någonting mer än vad som står på sidan. För att det är inte vår information. Den informationen ges från medlemslandet som gjort förfrågan, säger Justine på Interpols pressavdelning.

Refaat El-Sayed vet däremot vad det rör sig om. Han är vd för läkemedelsföretaget Hebi Health Cares med verksamhet i både Sverige och Egypten och misstänks nu för bedrägeri kopplat till bolaget.

– Bolaget har en skuld. Enligt lagen därnere råkar det vara jag som är ansvarig för sådana här skulder. Men jag har ju inget personligt ansvar i skulden.

Enligt honom är det hela bara ett missförstånd och på väg att lösas upp.

– Jag har fått ett brev om att de ska ta bort det den här veckan.

Examen var en bluff

El-Sayed har tidigare avslöjats för att vara en bluffmakare.

Han tog över en nedläggningshotad läkemedelsfabrik på 80-talet och på fyra år utvecklade han bolaget Fermenta till ett miljardimperium.

1985 fick han utmärkelsen "Årets svensk", men avslöjades senare som en bluff. Hans doktorsexamen i biokemi var fejk. Refaat El-Sayed hade också lämnat felaktiga vinstprognoser och blåst upp vinster med hjälp av skenförsäljningar.

Efter att de uppdagades frystes han ut av näringslivet och 1989 dömdes han till sex års fängelse för bland annat brott mot insiderlagstiftningen och bokföringsbrott.

SENASTE NYTT

Visa fler