Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Unga ska inte vara utan jobb”

Under 25? Plugga eller arbeta efter ett halvår – annars ryker ersättningen

(s)kärper kraven I sin skuggbudget stortsatsar Stefan Löfven och Socialdemokraterna på att bekämpa arbetslösheten bland unga.   (s)kärper kraven I sin skuggbudget stortsatsar Stefan Löfven och Socialdemokraterna på att bekämpa arbetslösheten bland unga. Foto: PONTUS ORRE

Social­demokraterna ställer nu tuffare krav på unga ­arbetslösa.

Efter ett halvår måste personer under 25 jobba eller plugga – annars blir det ingen ersättning.

– För oss gäller aktivitet från dag ett, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Stefan Löfven har gjort jobben till sin stora utmaning. Och därför går också den största posten i S skuggbudget till att bekämpa den höga arbetslösheten bland unga.

Partiet vill ha 35 000 nya jobb- och utbildningsplatser för personer under 25 år, utöver de förslag som redan lagts av regeringen.

– Unga människor ska ­inte vara arbetslösa. De ska arbeta eller vara i utbildning, säger Löfven.

Måste gå klart skolan

I S-alternativet till statsbudget avsätts 4,8 miljarder 2013 till ett batteri av åtgärder. Samtidigt skruvas också kraven på de unga arbetslösa upp. Den som vill ha pengar från samhället får räkna med att ta ett anvisat jobb eller sätta sig i skol­bänken.

1,2 miljarder går till ungdomskontrakten som presenterades i våras. Det innebär att unga som saknar gymnasiebetyg måste fullgöra sin skolgång för att få behålla sin ekonomiska ersättning.

S vill också satsa på ­yrkesintroduktionsjobb för unga inom till exempel ­äldrevård och förskola. Jobbet, som ska utföras med kollektivavtalade löner, kombineras med nödvändig utbildning och handledning.

5 000 nya platser viks åt unga arbetslösa som får ­utbilda sig till yrken där det råder brist på personal. ­Utbildningarna ordnas på såväl yrkeshögskola som högskola och universitet.

Antalet tredubblat

Enligt ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S) har antalet unga arbetslösa nästan tredubblats under Fredrik Reinfeldts tid vid makten.

– Det är allvarligt, det syns tydligt i forskningen att om man är arbetslös lång tid som ung får man svårare på arbetsmarknaden på sikt och man riskerar dessutom att bli sjukare, säger hon.

Därmed ska ingen ung kunna gå utan jobb längre än sex månader, enligt ­Socialdemokraterna.

Höjer a-kassan rejält

Men det kom fler budgetnyheter i går. I TV4 Nyheterna avslöjades att Socialdemokraterna höjer ersättningen i a-kassan i sin skuggbudget.

Det rör sig om en rejäl ökning – från ett tak på 680 kronor till 910 kronor per dag.

Efter 100 dagar sänks taket till 760 kronor. Förslaget kommer att kosta 3,4 miljarder kronor för nästa år, uppger TV4 Nyheterna.

Reinfeldt: Märkligt

Aftonbladet träffade Fredrik Reinfeldt i Paris i går efter hans möte med president François Hollande. Om Löfvens budget­förslag mot ungdoms­arbetslösheten sa stats­ministern:

– Det är jättemärkligt att man först höjer skatterna för att anställa unga med 16 miljarder och sedan lämnar tillbaka lite av det. Det är svårt för mig att få ihop den matematiken.

Han tillade:

– Den enskilt största ­skattehöjningen Social­demokraterna gör riktar sig mot att det ska bli dyrare att anställa unga.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet