Nyheter

Reinfeldt tystades av krisen

Den hemliga taktiken ska rädda alliansen

1/7

Det var en ovanligt anonym statsminister som tittarna fick se.

Krisen i alliansens småpartier tvingade Fredrik Reinfeldt att ta ett steg tillbaka.

Nu kan Aftonbladet avslöja den hemliga taktiken som på sikt ska rädda regeringssamarbetet.

Det gick hett till när partiledarna i går kväll drabbade samman i SVT:s ”Agenda”.

Men en av de åtta höll sig ovanligt passiv – statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Aftonbladet kan i dag berätta varför.

Det senaste året har två av regeringspartierna – Centerpartiet och Kristdemokraternaa – dragits med urusla opinionssiffror. Vid flera tillfällen har båda partierna legat långt under fyraprocentsspärren – och därmed riskerat att spräcka alliansregeringen vid nästa val.

Utstuderad strategi

Krisen bland småpartierna har blivit ett av Fredrik Reinfeldts största bekymmer. Under gårdagens debatt blev det tydligt hur långt statsministern är beredd att gå för att rädda allianssamarbetet.

Reinfeldt tog ett steg tillbaka och höll sig i bakgrunden. Han svarade bara på direkta frågor och gav sig inte in i ordväxlingarna. I stället lämnade han plats åt sina allianskollegor.

Enligt vad Aftonbladet erfar var det en noga utstuderad strategi.

– Det var helt medvetet att han skulle hålla sig lugn och låta de andra ta plats, säger en källa.

Reinfeldt har använt samma taktik under hela hösten när regeringen presenterat sina budgetförslag. I debatten bekräftade han också att de mindre partierna har fått stort genomslag i de ekonomiska satsningarna.

– Det är väl bra om vi mindre partier i alliansen har fått synas mer i debatten, säger Annie Lööf (C).

Vill nå fram

Men statsministern själv svarade svävande om sin taktik.

– Min enda utgångspunkt är att nå fram till människor som ser programmet. Det är så jag ser det, säger han.

Alliansens partiledare träffades i lördags för att fika och snacka ihop sig inför gårdagens drabbning.

Men även de rödgröna partierna hade haft kontakt med varandra.

– Vi berättade lite grann vad vi tänkte ta upp och vad vi tyckte var viktigt. Det finns stora gemensamma drag mellan oss om man ser på sjukförsäkringen och investeringar mot arbetslösheten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Fokus på utveckling

Stefan Löfven (S) bekräftar att han pratat med Åsa Romson (MP) och Sjöstedt på telefon inför debatten. Men han vill inte erkänna att tittarna fick se embryot till ett nytt rödgrönt samarbete.

– Vi kommer berätta i god tid före 2014 hur vi ska gå till val. Det är för tidigt för det nu. Just nu är det fullt fokus på utveckling av social­demokratisk politik, säger han.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult, sätter plus på partiledarna:

Fredrik Reinfeldt (M)

Argumentationen var ok, men engagemanget väldigt svalt. Vid tillfällen använda han till och med ironi, farligt att vara raljerande som statsminister. Antingen så var det strategiskt eller så gjorde Reinfeldt en Obama.

Göran Hägglund (KD)

Hägglund var eldig i debatten och bjöd på bevingade ord ”Jonas Sjöstedt har inga problem om det är 100 procent i skatt”.

Jan Björklund (FP)

Exemplifierar och argumenterar på ett sätt att man ser det han pratar om. Både med exemplet om Hibo och Espressohouse. Den i min mening skickligaste retoriskt i debatten.

Annie Lööf (C)

Lööf hade förvisso en del bevingade ord i debatten, ”Du ger miljoner, men du tar miljarder”, men hennes ständiga leende när motpart pratar kan uppfattas som raljerande.

Stefan Löfven (S)

Var riktigt skicklig och offensiv. Han gick på Reinfeldts annars starka kort – siffror. Han ställde Reinfeldt mot väggen, och fick vid tillfällen en mållös Reinfeldt som svar på sina tuffa frågor. Bör dock som Lööf vara försiktig med sitt leende när andra pratar.

Åsa Romson (MP)

Trots att Romson inte fick mycket utrymme så utnyttjade hon tiden effektivt i debatten. Rak i både frågor och svar.

Jonas Sjöstedt (V)

Var skicklig offensivt i bland annat välfärdsfrågan, men i försvar av skattehöjning av folk som tjänar över 30 000 var han svag. På frågan ”Är 30 000 en hög lön” svarade Sjöstedt drömmande ”näeee”.

Jimmie Åkesson (SD)

Åkesson vill fokusera på invandrarfrågan och lyckas både med det och få enormt mycket fokus under debatten då samtliga partiledare tilltalade honom. Skickligt om det är det han vill, men alldeles för förutsägbart för tittarna.