Sverige tog storslam i matlagnings-OS

NYHETER

Sveriges kocklandslag visade verkligen musklerna i matlagnings-OS. 

Laget vann i alla fyra kategorier – och på menyn stod bland annat kryddstekt kronhjortsadel och hallonsorbet.

– Laget presterade sin bästa upplagning någonsin, säger lagledaren Krister Dahl.

Det svenska kocklandslaget hade redan två guld i bagaget inför OS-tävlingarna i Erfurt, Tyskland.

Men efter att årets upplaga av tävlingen avgjorts stod det klart att Sveriges prestationer återigen fallit domarna i smaken – och att medaljskörden ökat ytterligare.

Vann i fyra kategorier

Landslaget segrade i alla fyra bedömningskatergorier, och lämnade tvåan Norge bakom sig med hela fyra poäng.

En marginal som i dessa sammanhang är snudd på utklassningssiffror.

I matlagnings-OS tävlar kockar från ett 50-tal länder.

Men det var lagkamraterna i svenska seniorlandslaget, juniorerna, storkökslaget och regionallaget som rörde om bäst i grytan – och gick segrande ur alla duster.

– Laget presterade sin bästa upplagning någonsin, säger lagledaren Krister Dahl i ett pressmeddelande.

Nu splittras laget

Dahl är den första kocken i världen som kan skriva upp fyra guld på sin meritlista, han var nämligen med redan som junior 1996 där det första guldet roddes hem.

Vinnarlaget splittras nu traditionsenligt – och till nästa OS om fyra år kommer ett nytt handplockat lag av kockar ha valts.

Årets lag:

Fredrik Björlin, Jesper Bogren, Fredrik Hedlund, Klas Lindberg, Tom Sjöstedt och Viktor Westerlind samt konditorerna Patrik Fredriksson, Johan Sandelin, Daniel Roos och Mattias Ljungberg. Lagledare är Krister Dahl.

FAKTA

Vinnande varmköksmenyn:

Förrätt

Gravad & sotad långa med Kalix Löjrom och krispigt långaskinn

Blomkåls- & brocolliterrin och mousseline med nordisk hetta

Cruditéer, citronsyrad gurka med ostronemulsion

Vitvinssås

Varmrätt

Kryddstekt kronhjortsadel med hjortkorv och sylta på hjortnacke

Frasig potatis smaksatt med Sveciaost

Karljohansvamp-duxelle, säsongens grönsaker och pumpapuré

Vinägersås

Dessert

Gräddfilspudding med hallonsorbet och hösthallon, serveras med yoghurtmaräng och mandelkaka smaksatt med hallonbrännvin

Ljummen hallontartelette med brynt smörskum