Polisen rustar för Wilders

NYHETER

I dag talar den nederländske partiledaren Geert Wilders i Malmö.

Och för att försäkra sig om att allt går lugnt till kraftsamlar polisen.

– Det handlar om att han ska kunna komma hit, hålla sitt föredrag och lämna utan problem, säger Ewa-Gun Westford på Malmöpolisen.

Geert Wilders beskrivs som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen och i dag kommer han att tala i Malmö.

Inför föredraget har flera protester planerats och då det finns en generell hotbild mot Wilders som person, har polisen kraftsamlat ordentligt.

– Det kan man absolut säga att vi gör. Vi ser det här som en särskild händelse och har kallat in vår särskilda kommendering, säger Ewa-Gun Westfrord på Malmöpolisen.

”Vi kommer att synas”

Den särskilda kommenderingen är samma typ av styrka som används vid högriskmatcher i fotboll, och vid vissa demonstrationer.

– Så är det men i dag har vi så kallad dialogpolis istället för supporterpolis. Vi jobbar mycket med dialog i dag, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen menar att malmöborna absolut kommer att märka av polisnärvaron.

– Vi kommer att behöva spärra av en del gator och ställa till det lite i gatubilden. Vi kommer definitivt att synas, så är det, säger Ewa-Gun Westford.

Wilders leder Frihetspartiet (PVV), som är Nederländernas tredje största, och har bjudits in till Malmö av Tryckfrihetssällskapet – en förening som hävdar att etablerade nyhetsmedier censurerar sig själva när det gäller invandrarfrågor.

Enligt Ewa-Gun Westford är polisens insatser i dag dock inte enbart inriktade på området där Wilders ska tala.

– Vi har fint väder och lönehelg, det är mycket folk i omlopp. Sedan handlar det så klart om att hans ska kunna komma hit, hålla sitt föredrag och lämna utan problem. Dessutom ska de som vill protestera få göra det, säger hon.