Forskaren: Becel är farligt för ditt hjärta

”Jag avråder från att äta det”

Göran Petersson avråder från att äta Becel.
Göran Petersson avråder från att äta Becel.
NYHETER

Bregott byts ut mot Becel och Lätta i skolor runt om i Sverige.

Men flera forskare varnar nu för lättmargarinet.

FARLIGT ATT BRE PÅ? Leo Lindgren, 8, på Allerums skola i Helsingborg kan bara välja margarin när han ska bre lunchmackan.
Foto: björn lindgren/blipix
FARLIGT ATT BRE PÅ? Leo Lindgren, 8, på Allerums skola i Helsingborg kan bara välja margarin när han ska bre lunchmackan.

Livsmedelsverket vill att vi ska byta ut smör mot lättmargarin. Men verket får mothugg från flera forskare.

– Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Petersson vid Chalmers som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år.

Han tycker att verket bygger sina rekommendationer på en ovetenskaplig fettskräck och att det är socker och inte fett som ligger bakom diabetes och övervikt.

Han anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.

Birgitta Strandvik, professor emerita i barn- och ungdomsmedicin och forskare vid Karolinska institutet, ser också ett samband mellan ohälsa och omega-6.

– Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.