Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Missing people inte enbart positivt

Kriminolog: ”Det är klart att det finns risker”

I går hittade Missing people Anna, 9, efter en massiv sökinsats i Göteborg och i dag hittade organisationen en kropp utanför Ljusterö.

Men trots alla framgångar är frivilligorganisationens inblandning i polisarbetet inte enbart positivt.

– Det är klart att det finns risker, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.   Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Under året har Missing people genomfört mer än 50 skallgångar, och inte sällan har dessa lett till att försvunna personer hittats och polisärenden kunnat avslutas.

Men medan Rikspolisstyrelsen bjudit in organisationens representanter till samtal om mer ingående samarbeten, finns det även en baksida med att just frivilliga deltar i polisens arbete.

Inte utbildade som polisen

Särskilt om man påträffar farliga personer i samband med sökinsatserna.

– Poliserna är ju utbildade på ett helt annat sätt än vanliga människor så att säga. Självklart kan poliser också bli skadade men de är utbildade och tränade på att kunna hantera särskilda situationer, säger Jerzy Sarnecki professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Sarnecki menar också att skallgångskedjorna kan göra polisen bekväm.

– Det är klart att det finns risker. Framför allt om polisen på något sätt skulle börja räkna med att Missing people hjälper till och liksom slappnar av. Det skulle vara väldigt pinsamt för polisen om det blev så men det är ändå en risk, säger han.

”Kan förstöra spår”

Och även om polisen är tacksam för den hjälp de får, ser också de problem med att organisationenes frivilliga inte är utbildade. Exempelvis var det flera personer som kramade om Anna när hon hittades under natten till fredagen.

– Ur vårt perspektiv är det inte alls bra att folk börjar krama om och ta i flickan, då är risken att spår som DNA förstörs, säger en polis som är inblandad i utredningen.

Men samtidigt som Sarnecki ser en del orosmoln på himmelen poängterar han att fördelarna med organisationen långt överväger riskerna.

– Vårt samhälle fungerar ju som så att vi är beroende av olika organisationer. Vi har kvinnojourer som gör ett jättejobb till exempel och polisen kan faktiskt inte sköta allt. Missing people kan mobilisera 600 personer som letar efter en flicka hela natten, det är helt omöjligt för polisen att matcha. Så fördelarna av deras arbete är mycket större än riskerna, i alla fall hittills, säger Jerzy Sarnecki.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet