Dagens namn: Ingeborg, Borghild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”En skandal om SAS går under”

Förre statsministern Göran Persson (s) rasar mot tanken att låta SAS gå i konkurs.   Förre statsministern Göran Persson (s) rasar mot tanken att låta SAS gå i konkurs. Foto: Thomas Johansson

GÖTEBORG. Varken regeringen eller Socialdemokraterna vill skjuta till mer pengar till SAS.

Man förre statsministern Göran Persson (s) rasar mot tanken att låta företaget gå i konkurs.

– Det vore en utomordentlig skandal om ett företag som ägs av staten gör det, säger han.

PG Gyllenhammar och Göran Persson talade på ett seminarium om framtidens jobb.   PG Gyllenhammar och Göran Persson talade på ett seminarium om framtidens jobb. Foto: Thomas Johansson

SAS ska spara tre miljarder kronor. 800 tjänster ska försvinna. Och lönerna för den resterande personalen ska sänkas med i snitt 12 procent. Går inte facken med på det går bolaget omkull.

Något som får förre statsministern Göran Persson att rasa.

– Jag tillhör ju dem som vill att vi ska ha kvar SAS. Det är strategiskt viktigt för Sverige. Det är uteslutet att företaget ska gå i konkurs. Det är en skandal, det är min uppfattning, säger han.

”En orimlighet”

Det var under ett seminarium om framtidens jobb som bland andra Göran Persson talade i går kväll. Både han och förre Volvo-chefen PG Gyllenhammar beklagade sig över de svenska bankernas sätt att försvåra för småföretagarna, och efter anförandet vidareutvecklade han sina tankar kring SAS-krisen.

– Jag tycker det är märkligt att konkursaspekten inte ens diskuteras. SAS ägs av tre stater, med utomordentligt starka finanser. Man måste vara beredd att ta sitt ansvar, man kan inte sätta det i konkurs. Det är en orimlighet.

”SAS saknar ju inte ägare”

Han tycker inte att det går att jämföra med Saab-konkursen, då staten inte heller ville gå in med mer stödpengar.

– Nej, för staten äger SAS. Det har både anställda och andra företag som levererar till dem, och de ska ha betalt för sina leveranser. Men innebörden av en konkurs är ju att de inte får det. Det kanske man kan förstå bättre i fallet med Saab, som i slutet i praktiken saknade ägare. Men SAS saknar ju inte ägare. Det ägs av tre stater plus familjen Wallenberg. Om inte de kan leva upp till sitt ansvar för ett företag, vem ska då göra det? Det är uteslutet att SAS går i konkurs. Sen kan det naturligtvis skötas bättre, det gäller att de ser över sin kostnadsbild.

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet