Dagens namn: Ingeborg, Borghild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nämndeman agerade privatspanare

En ny rättsskandal tornar upp sig i Svea hovrätt, sedan en kvinnlig nämndeman tagit kontakt med en åklagare – och överlämnat ett eget utredningsmaterial – innan målet ens tagits upp i hovrätten.

I dag beslutade rätten att nämndemannen inte får vara kvar i målet.

Tidigare i höst fick den gigantiska rättegången mot Södertäljenätverket tas om sedan en nämndeman misstänkts ha varit jävig, och i samband det avslöjades det att hela 75 nämndemän i Sverige suttit på dubbla stolar sedan januari 2011.

Nu har en nämndeman återigen hamnat i blåsväder – sedan hon på eget bevåg agerat privatspanare.

Lämnade över egen utredning

Målet i fråga gäller en före detta toppdirektör som står inför rätta misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i samband med handel med bluffakturor i Stockholm.

Målet tas upp i Svea hovrätt i dag, men redan i går kontaktade den kvinnliga nämndemannen åklagaren och lämnade över ett eget utredningsmaterial som visade att den misstänkte mannen var skyldig.

Får inte sitta kvar

När namndemannens privatspaning avslöjades beslutade rätten, efter vissa diskussioner, att kvinnan inte får vara kvar i målet.

Aftonbladets Oisín Cantwell är på plats i Svea hovrätt.

– Vi vet inte så mycket mer än att man bestämt att hon inte får sitta kvar. Även i tingsrätten var det en incident i samband med det här målet, då en nämndeman somnade två gånger mitt under förhandlingarna, säger han.

Nämndemannen ska vid upprepade tillfällen yttrat sig om att hon tycker att mycket pekar på att den åtalade mannen är skyldig, och åklagaren Nils-Eric Schultz reagerade kraftigt på nämndemannens agerande.

– Det är skandalöst, säger han till Aftonbladet.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet