Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

SAS blåser långivarna på sina dyraste plan

SAS Airbus 330.   SAS Airbus 330.

I en hemlig manöver har SAS – flera veckor innan sparplanen blev känd – trixat med papper för att skydda två av sina dyrgripar, Airbus 330.

Planen, värda en miljard kronor styck, kan nu inte hamna i långivarnas händer vid en eventuell konkurs.

Förra veckan presenterade SAS en omfattande sparplan som ska rädda företaget från konkurs. De åtta stora fackförbunden i Norge, Sverige och Danmark tvingades gå med på sämre lön och arbetsförhållanden.

Nu avslöjar den danska tidningen Politiken att SAS positionerat sig för en konkurs långt innan de offentliga spekulationerna tog fart.

Skyddar mot långivarna

Den franska storbanken Credit Agricole, som hyr ut planen till SAS, ska ha krävt en omregistrering av ett svenskt och ett danskt Airbus-plan till Norge. Dessa genomfördes den 16 oktober, nästan en månad innan sparplanen presenterades.

Att de två Airbus-planen blev just norska beror på att norrmännen ratificerat det så kallade Kapstaden-fördraget som skyddar flygplansägare mot långivares krav vid konkurs.

Till salu

De skandinaviska regeringarna är i princip överens om att sälja SAS – men något attraktivt bud har inte kommit in under de två år som det krisande bolaget varit till salu.

Enligt danska Berlingske Business överväger nu SAS styrelseordförande Fritz Schur att lämna sitt uppdrag.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet