Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

I frihet – efter sex år

Bobby, 10, torterades till döds – nu har både mamman och styvpappan avtjänat sitt straff

Tioåringen fick elchocker i underlivet, misshandlades och tvingades naken ut i snön.

Under en månads tid torterades Bobby till döds av sin mamma och styvpappa Eddy Larsson, 46.

Efter sex år i fängelset är han nu frisläppt.

Det har gått drygt sex år sedan Eddy Larsson, 46, och Nina Äikiä, 37, på grymmast tänkbara sätt torterade ­Ninas son Bobby till döds på en gård utanför Nässjö i Småland. Bobby var bara tio år när de sänkte kroppen, invirad i kedjor, i en sjö.

Paret åtalades för mord men dömdes för grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falskt larm. Straffet blev fängelse i tio år i det uppmärksammade fallet.

I domen skriver rätten: ”Det är svårt att föreställa sig fysiska eller psykiska övergrepp mot ett barn som kan vara mer hänsynslösa än de Eddy Larsson och Niina Äikiä har utsatt Bobby för.”

”Så lagen ser ut”

Den 15 oktober i år hade de båda avtjänat två tredjedelar av strafftiden och är nu villkorligt frigivna.

– Det är så här lagen ser ut. Den som döms för fängelse behöver bara sitta två tredjedelar av tiden, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Nina Äikiä, som nu lever under nytt namn, har sedan i somras bott på ett familjehem i södra Sverige. Hemmet är en del av Kriminalvårdens utslussningsarbete efter åren på anstalten Hinseberg.

Bobbys styvfar Eddy Larsson är sedan tidigare också dömd för våldtäkt med sadistiska inslag. Men det är ingenting Kriminalvården tar hänsyn till vid en villkorlig frigivning.

Sedan drygt en månad är Eddy Larsson ute i samhället igen och lever på hemlig ort i västra Sverige, inte långt från den plats där Bobby bodde sina första år i livet.

”En jävla typ”

Kriminolog Leif GW Persson är kritisk till att styvpappan redan är ute.

– Det är en jävla typ det där. Att han är ute ur fängelset redan efter sex år är väldigt lindrigt. Han är ju dömd tidigare och i folklig mening skyldig till mord, så visst är det anmärkningsvärt rent moraliskt.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer i Eddy Larssons närhet, bland annat anhöriga. Ingen av dem säger sig i dag ha någon kontakt med honom.

Huset där Bobby bodde tillsammans med sin mamma och styvpappa utanför Nässjö har stått tomt sedan domen för sex år sedan.

– Det finns ingen riktig människa som vill bo där ­efter det som hände, säger en granne.

Fotnot: Både Niina Äikiä och Eddy Larsson har i dag nya namn.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet