Dagens namn: Jon, Jonna
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Nyheter

Här är recepten

Så lagar du klassikerrätterna som Tina Nordström, Leif Mannerström, Plura Jonasson och Per Morberg!

Köttbullar.   Köttbullar. Foto: Sara Ringström

Köttbullar:

Tinas:

5 hg köttfärs

1 dl mjölk

1 st formfranska brödskivor

0.5 st gul lök

1 st ägg

17 g kryddmix

 

Pluras:

500 g köttfärs

1 stor gul lök, fint hackad

1 ägg

1 dl ströbröd

1 dl mjölk

½ dl vatten

salt och peppar

Eventuellt:

2 dl grädde

1 msk japansk soja

Salt och peppar

 

Leifs:

400 g nötfärs

400 g blandfärs

1 dl gräddmjölk

1 dl ströbröd

1 ägg

½ dl vatten

2 medelstora kokta potatisar

2 små gula lökar

1 msk farinsocker

3 msk ansjovisspad

2 msk konc. kalvfond

2 msk Kikkoman soja

Salt

Nymalen vitpeppar

 

Pers:

600 g nötfärs

½ dl ströbröd

2 dl vispgrädde

1 liten gul lök

1 msk smör

1 ägg

1 ½ tsk salt

2 krm nymalen peppar

Smör till stekning

 

Hamburgare:

Tinas:

800 g färs, vildsvin eller nöt 


2 msk dijonsenap 


0.5 msk paprikapulver 


0.5 msk muskot, malen 


1 krm cayennepeppar 


0.5 msk rökt paprikapulver 


2 tsk rökt anchochilipulver


2 tsk salt 


0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:

2 dl crème fraiche 


100 g grönmögelost, ex kvibille 


0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:

4 st gula lökar med mycket skal på 


8 skivor tysk sockersaltad skinka 


Romansallad 


4 st Ciabattabröd 


1 st vitlöksklyfta, skalad 


Olivolja att ringla över brödet

 

Pers:

600-700 g nötfärs 


Salt, efter smak 


Peppar, efter smak 


2 msk worcestershiresås eller konjak 


Olivolja

Tillbehör:

8 skivor cheddarost 


2 st stora tomater, skivade


2 st rödlökar, skurna i ringar 


1 st saltgurka, skuren i fyra delar på längden 


Isbergssallat


Fransk senap 


Ketchup

 

Leifs:

800 g oxfärs 


2 st schalottenlökar 


2 msk matolja 


Salt

Peppar 


1 tsk Bullfightersås 


1 tsk Hickorysås (röksmak) 


2 st gula lökar 


4 st hamburgerbröd

Salsa:

4 st tomater 


1 dl ketchup

 

Pluras:

800 g Högrev


200 g Talg (nötfett)


Salt


Peppar

Blanda kött och talg och mal sen på mellangrova.


Forma ca 250 grams biffar, ”löst” och låt vila på bricka i kyl


Grilla/stek och krydda.

Hamburger sauce


200 g majonnäs (Hellmans)


50 g chilisås (Heinz)


25 g ketchup (Heinz)


1 tsk Tabasco


½ tsk Estragon, hackad


50 g Bostongurka (cucumber relisch)


Salt

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

 

Risotto:

Plura:

Svamprisotto

2-3 msk  olivolja

1-2  schalottenlökar finhackade

1-2 dl svamp, ex. murklor och kantarell, torkade

4 dl  Arborio ris

2 dl  rött vin

1 liter  varm buljong, ex. svamp, höns eller grönsaksbuljong

2 bitar märgben, stekt och mosad

2-3 dl parmesan, riven

Salt

Peppar

 

Leifs:

400 g torra kantareller rivna i jämnstora bitar 


4 dl kycklingfond 


3 dl risottoris 


0.5 dl vitt tort vin 


0.5 st finhackad charlottenlök 


2 msk smör


4 msk fint riven parmesan 


Saften från 1 citronklyfta 


8 skivor patanegraskinka 


Plockad basilika 


Hyvlad parmesan – 
lite stekta kantareller

 

Per:

Musselkok:

6 dl fiskbuljong 


3 dl vitt vin 


1 kg kammusslor 


1 kg blåmusslor 


1 st kokt hummer 


4 st kokta havskräftor 


0.25 st rotselleri 


1 st gul lök 


1 st morot 


0.5 st fänkål 


Salt


Peppar 


Olivolja 


1 krm timjan 


1 st lagerblad

Risotton:

2 dl avorioris 


2 st schalottenlökar 


0.5 st röd paprika 


0.5 st gul paprika 


1 st liten morot 


1 st vitlöksklyfta


6 dl av buljongen från musslorna 


1 dl riven parmensanost

 

Tina:

2 st skalade schalottenlökar 


1 st skalad palsternacka 


0.25 dels skalad rotselleri 


2 dl avorioris 


2 dl vitt vin 


6 dl hett vatten 


2 nypor flingsalt 
rejält med svartpeppar från kvarn 


Salt och peppar 


2 dl riven parmesanost 


1 msk smör 


300 g ostronskivling 


2 st skalade vitlöksklyftor 


1 burk kronärtskocksbottnar 


30 g bladpersilja, ca 1 ask

 

Pannkakor:

Tinas:

2.5 dl vetemjöl

6 dl standardmjölk

3 st ägg

0.5 tsk salt

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

3 msk smält smör

smör till laggen

vispad grädde

1 st äpple

 

Leifs (flamberade):

3 ägg

1 dl siktat vetemjöl

2 dl grädde

1 dl mjölk

0.5 dl vatten

1 msk socker

1 nypa salt

smör till stekning

Päronsås

4 st saftiga päron, skurna i tärningar

1.5 dl strösocker

1 msk smör

3 dl päronjuice

1 dl Xanté päronlikör

 

Pers:

2.5 dl vetemjöl

0.5 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk smör

0.5 dl clubsoda eller fruktsoda

Färska bär med socker

 

… och Pluras något blygsamma:

Ett ägg per varje deciliter mjöl – och dubbel så mycket mjölk. Lite smält smör.

– Jag har inte stekt pannkakor på 15 år, säger tv-personligheten.

 

 

Källa: Recept.nu, TV3, DN, "Husmanskost" av Leif Mannerström, Mathem.se

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler