Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Här är Sveriges farligaste kommuner

Bor du i Malung-Sälen?

Då bor du i Sveriges farligaste kommun – åtminstone enligt statistiken.

Men kommunchefen menar att den är missvisande.

För andra året i rad är Malung-Sälens kommun sämst när Sveriges kommuner rankas efter hur trygga och säkra de är att bo i.

"Inte nedslående"

Bakom rapporten "Öppna Jämförelser Trygghet och säkerhet", där kommunerna rangordnas, står Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i går.

I den tittar SKL och MSB bland annat på hur många våldsbrott, stölder och fall av skadegörelse som anmäls per tusen invånare, hur många som vårdas på sjukhus på grund av olyckor, bränder per tusen invånare och hur stor andel av kommuninvånarna som upplever oro för inbrott, misshandel och överfall.

Trots sistaplatsen tycker inte Malung-Sälens kommunchef Rolf Davidsson att resultatet är nedslående.

– Inte det minsta. Det kommer fortsätta vara så här också.

Turister försämrar statistiken

Han menar att statistiken är missvisande eftersom uträkningarna sker i relation till folkmängd.

I dalakommunen bor drygt 10 000 invånare, men under högsäsong ökar befolkningen till runt 100 000 personer. Det gör att bland annat brottsligheten ökar och antalet bränder blir fler när turisterna invaderar kommunen.

– Egna undersökningar på vår egen befolkning visar att Malungs-Sälensborna är både trygga och relativt nöjda, säger Rolf Davidsson som pekar på flera fördelar med att bo i kommunen.

– Vi har väldigt låg arbetslöshet, förhållandevis få brott, god samhällsservice för en liten ort och goda resultat både i grundskola och inom äldrevården.

Öckerö tryggast

Också boende i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö lever farligt.

Antalet anmälda våldsbrott och stöldbrott per invånare i de tre storstäderna är omkring det dubbla jämfört med mediankommunen, skriver Metro.

Tryggast?

Öckerö på västkusten.

– Det är fantastiskt och det är väl ett tecken på att vi bryr oss om varandra, säger kommunfullmäktiges ordförande Bengt Olausson.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet