Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Norrland – Stockholm i krig om snökaoset

Tommy från Sorsele: "Stäng ned Dramaten och satsa pengarna på snöröjning"

Rapporterna om snökaoset i Stockholm får norrlänningar att håna huvudstadsborna – vilket i sin tur får stockholmare att tugga fradga.

Nu är snökriget i full gång med nidvisor på Youtube och sarkastiska inlägg på Facebook.

– Stockholm klarar ju fan ingenting, säger Tommy Eliasson, 63, i Sorsele, som uppmanar storstaden att flytta pengar från Dramaten dit det behövs – snöröjningen.

I onsdags kom mängder av rapporter om hur huvudstadens infrastruktur kollapsade under 30-40 centimeters snö och storm. Fyra personer dog i trafikolyckor. Tunnelbana, pendel, flyg, tåg och vägtrafik stannade av under stora delar av dygnet.

Smädar norrlänningar

Men parallellt med katastrofvinklarna på nyheterna flödade kommentarer in om hur veka stockholmarna är så fort vädret inte är på topp. Replikerna kom främst från snövana norrlänningar, som undrade hur allt kan stanna för ”lite snö”.

En norrländsk nidvisa från 2002, Snow aid Stockholm, en travesti på World aid:s We are the world som parodierar huvudstadsborna, har sedan i onsdags 100 000 visningar på Youtube.

Kränkta stockholmare har svarat i alla kanaler med taggarna utåt. Bland annat har ett inlägg som smädar Norrland som ”vana bidragstagare” från Stockholm, ”gillats” snart 8 000 gånger på Facebook, och debatten har gått het bland de dryga tusen kommentatorerna.

”Jävla handlingsförlamad”

Slöjdläraren Tommy Eliasson i Sorsele finns bland dem som ilsknar till över ovädersklagandet i Stockholm.

– Hur fan kunde man bli så här jävla handlingsförlamad? Stockholm klarar ju fan ingenting. Det finns ju ingen snöberedskap över huvudtaget. Om det kommer en decimeter snö där stannar allt. Det är ju ingenting för oss. Men där kommer ju inte folk till jobbet. Det är rent förjävligt. Och det värsta är ju att det drabbar hela Sverige. Om tio personer ska på konferens härifrån så kommer de inte ner för att planet inte kan landa. Vad kostar det här landet?

Han jämför med hur det ser ut i Sorsele som ofta har snö mellan oktober och maj – utan problem.

”Ta pengar från Statsteatern”

– Även om man åker ut 4 på morgonen här är det plogat och fint. Jag har en brorsa i Stockholm som är polis. Jag talade i telefon med honom en dag och han satt 2,5 timmar i kö för att åka två mil in till stan. Det tar ju tio minuter för mig. Jag förstår att det är annorlunda, här kan man tippa snö var som helst. Men ändå, jag tycker det är ett helvete.

Tommy tar också upp att allt försämrats sedan privatiseringen av SJ. När han tågpendlade på 70-talet var det aldrig förseningar, uppger han.

Vad borde Stockholm göra?

– Ja om du till exempel tar några kronor från Statsteatern, som övriga Sverige inte utnyttjar, och lägger det på snöröjningen vore det bra. Dramaten är väl inte fullsatt jämt heller, säger Tommy Eliasson.

Skrattar inte längre

Sven Rönnqvist kommer ursprungligen från Skellefteå och jobbade på Sveriges radio P4 Västerbotten tillsammans med sin fru, som 2002 skrev låten Snow aid Stockholm.

– Det är kul att reta stockholmarna. Jag sjöng på en av verserna och hela stationen var med och körade. Den fick jättespridning redan då, och citerades till och med av nyhetsbyrån AP på engelska. Nu gick det ännu snabbare, med Facebook.

Men för sju år sedan flyttade familjen Rönnqvist till Stockholm.

– Nu har jag insett vidden av problemet här. I Skellefteå plogar man de två gatorna som finns och sedan är det klart. Det blir aldrig kaos där. Jag tittar ut på min gata här och det är helt oplogat. Jag skrattar inte lika mycket nu.

 

Fotnot: Tommy Eliasson hade ett önskemål inför publiceringen av denna text: att det ska framgår hur ”fina ungar” Sorsele har. ”Jag är slöjdlärare och ungdomarna vi har här är så bra. Det är mycket invandrare men det funkar på nåt vis. Det är aldrig några problem. Det vill jag ska med”.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet