Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Sjöstedts hårda paket till regeringen

Här lägger Jonas Sjöstedt fyra hårda paket till alliansledarna i regeringen på lådan.

Julklappen är 66 röster ur arbetslivet.

– Otryggheten och de tillfälliga anställningarna ökar lavinartat. Det här är resultatet av deras sex år vid makten, säger Vänsterledaren.

Det är Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) som får paket i form av berättelser ur det svenska arbetslivet.

Regeringen har sedan den tillträdde 2006 satt ökad sysselsättning och arbetslinjen högst upp på agendan. Så sent som i regeringsförklaringen för 2012 slog statsministern fast att målet fortfarande består.

Men enligt Jonas Sjöstedt har arbetslinjen också fört med sig en allt otryggare arbetsmarknad.

– Det här är det nya Sverige, arbetslinjen i praktiken. Otryggheten för människor. Utan fungerande a-kassa, sjukförsäkring och med otrygga korta anställningar, säger han.

Bakgrunden till julklapparna är Vänsterpartiets kampanj "Vi är människor, inte maskiner" som pågått under hösten och där flera hundra personer har skickat in beskrivningar om hur de har det på jobbet.

”Betalar högt pris”

Resultatet har Vänsterpartiet sammanställt i folder där 66 av berättelserna har valts ut. Personerna beskriver den verklighet de upplever inom varierande branscher och sektorer, allt i från anställda inom vården och omsorgen till restauranger, taxi och media finns med.

Vad hoppas du att julklappen till alliansen ska leda till?

– Lite eftertanke och att man ser att många människor betalar ett väldigt högt pris för den här otryggheten som man har skapat.

Och vad hoppas du att du får för en julklapp tillbaka?

– Jag skulle vilja se skärpta regler för bemanningsföretag och att man stramar upp reglerna om visstidsanställningar, att man börjar se till att människor från andra länder får kollektivavtal och schyssta löner när de kommer hit och jobbar i Sverige. Det vore den bästa julklappen jag skulle kunna få av dem. 

”Otrygghet och stressen”

Enligt Jonas Sjöstedt kommer situationen på arbetsmarknaden i Sverige att bli en av Vänsterpartiets stora valfrågor inför 2014, tillsammans med frågan om de privata vinsterna i välfärden.

– Det handlar om otryggheten och stressen, men också om den dåliga ekonomin. A-kassan finns nästan inte för unga människor i dag. Det här är en generationsfråga också, majoriteten av unga kvinnor har en otrygg anställning. Otryggheten har blivit det normala för en hel generation, säger han.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet