Misstänks ha lurat F-kassan på 20 miljoner

NYHETER

Ett av landets mest omfattande assistansbluffar rullas nu upp i Mellansverige.

Ett syskonpar misstänks ha svindlat till sig 20 miljoner kronor.

De greps av polisen på tisdagen efter att ha varit anhållna sedan i måndags, misstänkta för grovt bedrägeri- och bidragsbrott.

Båda är i 50-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige. 

Brotten de misstänks för ska ha begåtts mellan mars 2003 och juli mars 2012. Och det rör sig om mellan 12 och 13 miljoner kronor.

– Vi kan kräva tillbaka pengarna för misstänkt fusk tio år tillbaka i tiden, säger Britt-Marie Bondeson-Rollén, enhetschef på Försäkringskassan.

Det totala beloppet är närmare 20 miljoner eftersom fusket ska ha pågått sedan mitten av 1990-talet.

Myndigheterna kom paret på spåret efter ett anonymt tips till Försäkringskassan förra året.

De anhölls i sin frånvaro i måndags. Ett 15-tal poliser slog till mot flera adresser på tisdagsförmiddagen.

– Vi var inte väntade, säger polisens informationschef.

Misstankarna riktar sig mot syskonparet, inget företag är inblandat, påpekar han.

Trots att utredningsläget bedöms som "gott" vill han inte lämna ytterligare information.

– Det är ytterligare åtgärder som återstår att göra innan det här är i hamn. Vi måste bland annat säkra gods för att återvinna en del av de här värdena. Därför behöver vi arbetsro, säger han.

FAKTA

Kända fall av assistansfusk

Rullstolsmannen

47-åringen, även han östgöte, behövde hjälp dygnet runt och kunde inte ens sköta en elrullstol. Samtidigt visar polisens bilder hur han renoverar sitt hus, jobbar i trädgården och åker på semesterresor – helt obehindrat. Dessutom klarade han fem månader i häkte utan hjälp.

47-åringen dömdes i december 2011 till fyra års fängelse och drygt 13 miljoner kronor i skadestånd.

Pingismannen

Den då 32-årige hallänningen misstänktes 2010 ha bluffat till sig fem miljoner kronor - genom att han spelat gravt cp-skadad. Polisen slår fast att mannen är handikappad, men inte alls i den grad han uppgett. Mannen har också setts delta i en bordtennisturnering, till synes utan besvär. Han dömdes 2010 till tre års fängelse och att återbetala 4,7 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Kaninmannen

33-åringen påstod att han var rullstolsburen och fick tre miljoner kronor till assistenter av Försäkringskassan. Efter fyra år avslöjades bluffen - när polisen kom över bilder där mannen dansar med Lisebergskaninen. Bilderna hittades vid en husrannsakan efter att mannen polisanmälts för misshandel och olaga frihetsberövande. Han dömdes till tre års fängelse.