FP-politiker kräver Natomedlemskap

1 av 4
Försvarets bild från 4 september 2012 Här är försvarets egna spaningsbilder tagna nära det svenska luftrummet. Ett ryskt flygplan av modell SU-24 befann sig nära svenskt luftrum i september i fjol. SU-24 är ett sovjetiskt attack- och bombflygplan.
NYHETER

Efter den ryska flygplansövningen: Nu höjs folkpartistiska röster om ett svenskt Natomedlemskap.

– Svensk säkerhetspolitik har nått vägs ände, skriver partiets försvarspolitiske talesman Allan Widman på DN Debatt i dag.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för FP
Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för FP

Avslöjandet om att ryska bombplan simulerade anfall mot Sverige under natten mot långfredagen väckte många frågor om svenska försvarets incidentberedskap – varken flygplan eller piloter var redo för en insats.

I stället reagerade Nato och skickade två danska F 16-plan från Litauen.

Tycker debatt behövs

Nu tar Folkpartiet tillfället i akt att driva frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

– På egen hand kommer Sverige aldrig, oavsett nivå på försvarsanslaget, att kunna möta allvarliga utmaningar mot vår säkerhet, skriver Allan Widman, partiets försvarspolitiske talesman, på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Widman tycker att det behövs en saklig och förutsättningslös debatt om frågan.

– Svensk säkerhetspolitik har nått vägs ände. Vår egen försvarsförmåga kan enligt överbefälhavare Sverker Göransson räknas i dagar, skriver han.

"Bör tillsätta utredning"

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) håller med.

Bara någon timme efter att nyheten avslöjades i går skickade hon ut ett pressmeddelande.

– Regeringen bör omedelbart tillsätta en utredning för att förbereda ett fullvärdigt svenskt medlemskap i Nato. Det har nu visat sig att vi är oförmögna att själva möta ett hot av det här slaget, skriver hon i det och fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi endast genom gemensamt arbete med våra europeiska partners klarar av att organisera vår kontinents säkerhet och försvar.