Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Järnspett skulle spetsa badgäster

Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio

Flera järnrör och vassa träspett har för andra året i rad hittats i Fedingesjön i Örkelljunga.

– Hade man bara sprungit rakt ut och hoppat hade man landat rakt på dem, det hade kunnat gå illa, säger sportdykaren Mattias Persson till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Det var i början på juli som en okänd grupp vandaliserade badplatsen vid Fedingesjön. Bryggans järnpålar hade dragits upp och stuckits ner på annan plats i sjöbotten, riktade uppåt mot vattenytan, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Till badplatsen vid Fedingesjön kommer många ungdomar för att festa. Och ölburkar och krossade glasflaskor hittades vid platsen.

Sportdykaren Mattias Persson från Perstorp kallades in för att undersöka botten.

– Jag hann precis komma ner under vattenytan när jag såg det första röret. Totalt hittade vi tre stycken, det sista var vinklat i 45 grader mot bryggan, en meter ut under vattenytan, säger dykaren Mattias Persson till Sveriges Radio.

30 vässade träspett

Ingen person är ännu gripen för sabotaget mot Fedingesjön. Men det är inte första gången någon gillrar fällor på badplatser i Örkelljunga. Förra året hittades 1,5 meter långa vässade träspett vid Mammaviken vid Hjälmsjön.

Polisen har ingen statistik över hur många badplatser runt om hela landet som vandaliseras, men menar att det är ovanligt. I vissa fall kan det röra sig om gamla bryggpålar som står kvar. Under 2000-talet har Sveriges Radio rapporterat om ett tiotal liknande badplatssabotage över hela landet. Tidigare i somras hittades järnrör nedanför hopptornet på Vingbadet i Skara. Och badplatsen stängdes tillfälligt av för att skydda badgästerna. För fem år sedan hittade dykare 30 vässade träpålar vid Karlsbybadet i Motala.

”Fullkomligt livsfarligt”

Ingen har skadats i de fall som Sveriges Radio har rapporterat om. Men faran att skadas är överhängande:

– Det är fullkomligt livsfarligt. Barn, och vuxna med för den delen, vet ju att de kan dyka i om de badat där dagen innan. Dyker du kan du bryta nacken, men även om du hoppar i kan du få svåra sårskador. Den stora risken är att fastna: får du panik kan du lätt drunkna, även i grunt vatten, säger Johan Kosmo, barnläkare på centralsjukhuset i Kristianstad till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet