Reinfeldt tror på lyft – trots att partiet backar

1 av 4
NYHETER

KARLSHAMN. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt sjunker i den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Men statsministern tror att Alliansregeringen kommer lyfta ju närmre valet kommer.

– Då tror jag det talar för det bättre förberedda alternativet som är mer inriktat på att skapa jobb än det sämre förberedda som är mer inriktad på bidrag, säger han.

I dag besökte statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frö- och trädgårdsföretaget Nelson Gardens verksamhet utanför Karlshamn i Blekinge. Stoppet var en del av de besök han gör under våren för att studera verksamheter där det skapas nya jobb och hur företag ser på svensk ekonomi och landets framtidsutmaningar.

Statsministern kommenterade också den mätning som Aftonbladet/United Minds publicerade i dag.

Tappar rejält

Moderaterna tappar rejält och får stöd av bara 21,6 procent vilket är det lägsta resultatet sedan mätningarna inleddes 2009. En annan mätning som också kom idag, från Demoskop, visade dock på ett något stigande stöd för M.

– Novus gör en sammanställning för Ekot, där man balanserar ihop flera opinionsmätningar. Både internationellt och i Sverige brukar man förorda att man ska lägga ihop flera stycken. I den ligger Moderaterna strax under 25 procent. Den enskilda mätning som tyngde Moderaterna mest i den Poll of Polls var den från Demoskop, som i dag kom med en ökning för oss.

– Jag har lärt mig att vara väldigt ödmjuk inför detta. Det kommer nya mätningar varje vecka som pekar åt olika håll. Då tror jag att man får lägga ihop för att möjligen se en utveckling, säger Fredrik Reinfeldt.

Långt ifrån nöjd

Han berättar att hans egna opinionsexperter säger åt honom att partiet ligger stilla i opinionen. Men han är långt ifrån nöjd.

– Det duger så klart inte under ett valår när vi behöver stärka vårt resultat, både vi och våra alliansvänner. Vi är öppna med detta, vi behöver göra bättre ifrån oss och också tydliggöra hur vi vill att vägarna till fler jobb ska se ut och hur vi vill att vi ska få starkare skolresultat. Jag tror att jobben blir huvudfrågan men jag tror också att jobben är förknippade med skolresultat. Arbetsmarknadens utvecklingen beror väldigt mycket på med vilka kunskaper vi kommer ut i livet, säger han.

I mätningen från Aftonbladet/United Minds är gapet stort mellan Alliansen stort. Men enligt statsministern är det inte ovanligt att regeringen ligger under i början av ett valår.

– Jag tror att man ofta tyngs av att bära regeringsmakt. Men det brukar jämna ut sig mer när valet närmar sig och väljarna ställer sig frågan: Okej, det här är vad regeringen gör och vill göra. Men vad är alternativet?

”S vill använda stora skattehöjningar”

Reinfeldt är hård i sin kritik mot Stefan Löfvens socialdemokrater, som han menar inte berättar vad som är kärnan i deras alternativ.

– Dessutom vill de använda rätt stora skattehöjningar för att bygga ut bidragsfylld AMS-politik som inte fungerar. De är inte heller tydliga vad de vill göra tillsammans med V och MP. Det kommer allt fler inslag där S meddelar att de vill göra massa saker men att MP inte kommer att få något inflytande trots att de vill sitta i regering.

Enligt Reinfeldt så är det inget beteende som fungerar.

– S alternativ kommer bli något annat än de besked vi får nu. Det kommer se väsentligt annorlunda ut om man inte förbereder sig bättre än man har gjort. Kring detta är hela valrörelsen kvar att prata om. Då tror jag det talar för det bättre förberedda alternativet som är mer inriktat på att skapa jobb än det sämre förberedda alternativet som är mer inriktad på bidrag.