Översvämningskaoset i England förvärras

1 av 18
NYHETER

Under onsdagen väntas mycket hårda vindar i det översvämningsdrabbade England.

Situationen gör att premiärminister David Cameron ställer in sin planerade resa till Mellanöstern.

– Det finns absolut inga tecken på att det här hotet är på väg att minska, sa han under en presskonferens på tisdagskvällen.

I södra Storbritannien fortsätter vattennivåerna att stiga och än är det inte över. De sydvästra delarna av landet har sedan jul stått under vatten och de senaste dagarna har floden Themsen svämmat över.

Byar och städer längs med floden har förvandlats till laguner, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Inför onsdagen har nya varningar utfärdats. Nya regnområden väntas dra in och nya översvämningssituationer förväntas uppstå utmed floderna Themsen, Severn och Wye, skriver The Guardian.

Meteorologer befarar att det oväder som väntas under onsdagen kan föra med sig vinterns hittills kraftigaste vindar i landet.

– Det kan uppstå en del skador, särskilt med de tidigare stormarna i åtanke, säger en talesperson för Storbritanniens nationella vädertjänst, Met Office.

Cameron prioriterar krisarbetet

Det allvarliga läget har fått den brittiske premiärministern att ställa in den planerade resan till Mellanöstern. Resan skulle ha blivit David Camerons första besök till Israel och Palestina, under vilket han planerat att diskutera fredsprocessen, skriver Sveriges Radio.

Cameron berättade om beslutet under en extrainsatt presskonferens på tisdagskvällen.

– Ingenting är viktigare än att hantera översvämningarna. Jag har skickat mitt beklagande till Israel premiärminister Netanyahu och den palestinske presidenten Abbas, sa han under presskonferensen.

”Pengar är inte problemet”

Cameron lovar att landet kommer bidra med allt tänkbart stöd för att försöka bromsa översvämningarna och andra effekter av det rådande vädret.

Den senaste perioden har landet fått mer regn än under samma tid de senaste 250 åren.

Premiärministern menar att det inte finns några ekonomiska begränsningar för vad landet måste göra. Pengar är inte problemet, menar han.

Samtidigt sa han att det inte finns något som tyder på att det inte finns något som tyder på att krisperioden är på väg mot sitt slut.

Beskylls för pr-resa

Hur Camerons beslut tas emot av det brittiska folket återstår att se. Men många andra politiker har fått hård kritik för att vara ”översvämnings-turister”, skriver brittiska Daily Mail.

Att flera framträdande beslutsfattare synts vandra runt i de drabbade områdena och låtit sig fotas av pressen i knädjupt vatten, det har rört upp känslor i de samhällen där hus och verksamheter totalförstörts.

David Camerons besöksturné i de drabbade områdena avfärdas som en pr-resa där de som drabbats får agera statister.