Farfar byggde bil – till sitt barnbarn

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Drömbilen tog ett knappt halvår för farfar Börje att bygga
NYHETER

Farfar Börje Hansson gav sitt barnbarn en julklapp utöver det vanliga: En fullt fungerande lådbil – byggd efter en gammal Ford-modell.

Gas, broms, ljus och en topphastighet på 10 kilometer i timmen.

Kort sagt: En drömpresent.

Snart är det vår och då kommer 3-åriga Alvin Andersson från Ambjörnarp, Västergötland, garanterat att bli den populäraste killen på gatan. I hans garage står nämligen något som är många barns högsta dröm: En helt fungerande bil – fast i barnvänlig skala.

– Jag byggde den efter en gammal Ford från 1928, fast jag drog ner skalan på den. Totalt är den kanske 2 meter lång och 60 centimeter bred, säger farfar Börje Hansson, 67.

Började i augusti

Börje Hansson har alltid haft ett intresse för bilar och har varit snickare i hela sitt liv. I augusti förra året började han bygga på sitt barnbarns present och lagom till jul var den klar. Alvin var med och hjälpte till under byggets gång och provsatt så att alla mått stämde.

Så det blev ingen överraskning den 24 december – men flera månaders väntan var över.

– Han frågade hela tiden. När är den klar farfar, när är den klar?, säger Börje Hansson.

På julafton tog Börje med sitt barnbarn hem till sig, där bilen stod gömd. Sedan var det dags för premiärkörningen, trots att vädret inte var optimalt.

– Han blev så glad och skrattade högt när han äntligen fick åka. Vi bor nära varandra så han fick köra hem till sig igen, säger Börje Hansson.

Är spända

Nästan allt som finns på en vanlig bil finns på Alvins lådbil. Gas, broms, en elmotor och fram-och bakljus. Efter premiäråket i julas har det inte blivit så många fler, men nu kommer våren och då kan bilen äntligen köras ut från garaget.

– Ja snart är det dags. Alvin och hans kompisar är spända, säger Börje.