”Det är imperiet som slår tillbaka”

Maskerade, beväpnade män på flygplatsen i Simferopol

1 av 10
NYHETER

SIMFEROPOL. Maskerade män beväpnade med automatvapen är det första som möter den som landar på flygplatsen i Simferopol.

Ingenting på deras uniformer avslöjar vilken grupp de tillhör, men de flesta är övertygade om att det är ryska soldater.

– Det är imperiet som slår tillbaka, säger Oleg Vorobyovs, 32.

De säger inte ett ljud till någon. Två och två patrullerar de grönklädda männen flygplatsområdet. De bär enhetliga uniformer, hjälm och skyddsutrustning och de är tungt beväpnade, men inget i deras klädsel visar nationstillhörighet.

– Men det är ingen tvivel om att det är ryska soldater, säger 32-åriga Oleg Vorobyos.

Han är en av alla invånare i Simferopol som oroas över den allt mer spända situationen på Krimhalvön.

– Jag är själv ryss och har bott i Simferopol i hela mitt liv, men jag tycker att det är synd att Putin agerar med en sån här kraftdemonstration, det förvärrar bara situationen, säger han.

Stöder Ryssland

Vid sidan av den militära styrkan som patrullerar Simferopols flygplats finns också en civilklädd milis närvarande. Det var de som först tog kontroll över terminalbyggnaderna på torsdagskvällen.

– Vi är vanliga medborgare som vill säkerställa att det inte blir en liknande situation som i Kiev, säger en ung man som inte vill säga sitt namn.

Liksom sina kamrater bär han ett band på sin jacka som visar att han stöder Ryssland i den rådande situationen.

– Majoriteten av invånarna på Krimhalvän är ryssar, men många av oss vill ha en helt självständig nation, med stöd av Ryssland, säger mannen.