Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Socialdemokraterna störst i sociala medier

- Har gått om Piratpartiet och Sverigedemokraterna

Piratpartiet och Sverigedemokraterna kan se sig besegrade av Socialdemokraterna - som nu är största partiet i sociala medier.

- Nu ser vi att satsningar som twitterskolan för partimedlemmarna de senaste månaderna har gett resultat, konstaterar Karin Swanson, politisk expert på Springtime som står bakom mätningen.

Men mest av alla växer Feministiskt initativ.

Valrörelsen är intensiv just nu - inte minst i sociala medier. Länge har Piratpartiet och Sverigedemokraterna varit ohotade som största partier på bland annat Twitter och Facebook.

Men nu har Socialdemokraterna gått om och blivit Sveriges största parti mätt i antal följare. Det visar den nya mätningen som Springtime och Notified har gjort.

– Det kan tyckas märkligt att inget av de stora riksdagspartierna har gått om Sverige­demokraterna och Piratpartiet förrän nu. Men både Sverigedemokraterna och Piratpartiet, och även Feministiskt Initiativ, uppfattas i stort som enfrågepartier och kan ena sympatisörer från olika partier med enkla budskap, säger Karin Swanson, politisk expert på Springtime.

"Medveten satsning"

Karin Swanson ser flera orsaker till att Socialdemokraterna leder ligan. De mindre partierna har för få kärnväljare för att kunna växa mer, samtidigt som Socialdemokraterna tycks ha spänt musklerna.

– Socialdemokraterna har som Sveriges största parti inte varit lika beroende av sociala medier som arena för att föra ut sina budskap. De har tvingats ställa om utefter det nya medielandskap som de sociala medierna skapat. Nu ser vi att satsningar som twitterskolan för partimedlemmarna de senaste månaderna har gett resultat, konstaterar Karin Swanson.

Men det är inte S som växer mest. Feministiskt initiativ har den största procentuella ökningen av följare, med mer än 16 procent under april. Bland riksdagspartierna är det Vänsterpartiet som växer snabbast, deras tillväxt är över 12 procent.

De rödgröna partierna har nu 204 000 följare sammanlagt och Alliansen drygt 120 000.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet