Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Man gripen för museimorden

Publicerad 2014-06-01

Franske medborgaren Mehdi Nemmouche, 29 har gripits i Marseille misstänkt för dödsskjutningen vid judiska muséet i Bryssel förra helgen.

Enligt källor till AFP har han kopplingar till terroristgrupp.

Den misstänkte skytten Mehdi Nemmouche.

Vid gripandet hittade polisen en kalasjnikov och en revolver av den typ som användes i Bryssel, uppger källor för AFP uppger Le Figaro.

Mehdi Nemmouche greps vid en busstation i Marseille, mannen befann sig då på en buss som gått från Amsterdam via Bryssel. Bland mannens kläder hittade polisen en keps som ska likna den huvudbonad som gärningsmannen enligt filmer från övervakningskameror bar vid skottlossningen. Även en gasmask hittades i mannens bagage.

Satt i fängelse

Han är nu misstänkt för mord och mordförsök i samband med som rubriceras som terrordåd i Bryssel.

Nemmouche har sedan tidigare dömts för olika mindre brott, mellan 2007-2012 satt han i fängelse för rån, skriver Le Figaro.

Enligt hans tidigare advokat har mannen en trasig bakgrund, han placerades i ungdomshem vid 17 års ålder innan han återförenades med sin farmor. När han släpptes ur fängelset 2012 besökte han sin familj och de var då förvånade eftersom han inte längre ville följa med dem till bön.

– Han ville inte gå till moskén, han talade inte längre om religion. Det måste ha vuxit fram i fängelset, han han kan ha radikaliserats, säger en släkting till Le Figaro.

Familjen är chockad över att Mehdi Nemmouche är misstänkt för massmordet i Bryssel.

Enligt en källa till AFP tros fransmannen befunnit sig bland jihadister i Syrien under 2013. Le Figaro skriver även att Nemmouche varit engagerad i Syriens civila underrättelsetjänst.

Försvann i en Audi

Frankrikes president François Hollande gratulerade under dagen den franska polisen för gripandet och tillade: 

– Alla myndigheter mobiliseras för att följa jihadisterna och förhindra deras skada. Det är en ständig kamp, säger Hollande.

Det var förra lördagen som två israeliska turister, en museiarbetare och en fransk volontär sköts ihjäl utanför judiska museet i Bryssel.

Skytten kom till muséet i en Audi, klivit ut och öppnat eld. Sedan hoppade han in i bilen och körde vidare.

Samma dag som dåden inträffade greps en person, men släpptes efter förhör.