Nyheter

Caroline, 27, är drottningen av pepparkaksbyggen

Efter två veckors arbete har Caroline Eriksson, 27, lagt sista handen vid pepparkaks-Smaug.

Och, peppar peppar, den verkar hålla ihop.

Den 70 centimeter långa och 50 centimeter skapelsen har rönt stor uppmärksamhet.

– Mina vänner tycker jag är lite galen, de förstår inte var jag får tålamodet ifrån, säger Caroline Eriksson.

Caroline Eriksson från Tyresö har pepparkaksbyggandet i blodet.

Under barndomen hade hennes familj som tradition att bygga ett hus varje jul.

– Men jag tröttnade på det och ville göra svårare grejer. Så jag började bygga torn och skepp och sådant, säger Caroline Eriksson.

Pepparkaksrobot ledde till Bali-resa

Men det var först förra året som Caroline fick sitt riktiga genombrott som pepparkaksbyggare.

Ett mejeriföretag i Norge, där hon nu bor, ordnade en pepparkakstävling. Caroline Eriksson bestämde sig för att bygga en modell av Transformers-figuren Optimus Prime. Och vann förstapris.

– Jag vann en resa till Bali. Det var helt fantastiskt, men i år var jag inte med i tävlingen. Det var jag för snäll för, säger hon och skrattar.

"Det har blivit många sena kvällar"

När man ser Caroline Erikssons pepparkaks-Smaug är det lätt att instämma. Konkurrenterna hade fått svårt att tävla mot den 70 centimeter långa och 50 centimeter höga draken.

Arbetet med årets skulptur tog två veckor.

– Det har blivit många sena kvällar, säger Caroline Eriksson.

"Jag kan inte baka för fem öre"

Hur blir man då en mästare i pepparkaksbyggen?

Caroline Erikssons svar är lite oväntat.

– Jag kan inte baka för fem öre, erkänner hon.

Hennes främsta egenskaper är istället ett oändligt tålamod, samt en känsla för form. Till vardags arbetar hon nämligen som 3D-artist.

– Det gör nog att jag förstår vilka poser som ser häftiga ut när jag gör mina figurer.

Vill inte äta draken

Den som gillar att äta pepparkakor bör nog bygga något mer modest.

Att käka upp något man jobbat med i veckor kan vara svårt.

Caroline Eriksson tänker behålla sin Smaug så länge den håller.

– Det är så tråkigt att krossa det man byggt. Den får stå till den rasar, säger hon.

FAKTA

Så lyckas du med pepparkaksskulpturen

Caroline Eriksson ger sina bästa tips för att bygga en riktigt häftig pepparkaksskulptur.

  Planera: "Det är inte bara att börja bygga. Gör en skiss över form och storlek innan du börjar."

  Bygg på plats: "Om du måste flytta på bygget är det stor risk att det går sönder. Se till att du bygger på den plats där den ska stå."

  Var noga med stommen: "Gör en enkel och stadig form som är packad med pepparkaka och socker – sen lägger du på detaljer efter hand."

  Lägre värme: "När du bakar degen ska du göra det på lägre värme – fast längre tid. Jag brukar baka på mellan 130 till 150 grader."

  Justera degen: "Jag brukar ha mer vetemjöl och mer sirap i den deg som jag ska bygga med."

  Akta fingrarna: "Delarna sätts ihop med sockerlag. Tänk på att den kan bli väldigt varm och att man kan bränna sig ordentligt."