Mulla Krekar släppt ur norskt fängelse

1 av 2
NYHETER

Islamistledaren Mulla Krekar har suttit fängslad i två år och tio månader för hot mot norska politiker.

Nu har han släppts fri – och riktade tack mot fängelsepersonalen.

– De är alla goda människor, men i ett dåligt system. Det är som Nordkorea, säger han.

Han dömdes i december 2012 för ha riktat hot mot dåvarande Høyreledaren Erna Solberg och tre kurder, men friades för misstankarna om anstiftan till terrorism.

Efter att ha avtjänat sitt straff i Kongsvinger fängelse har Mulla Krekar, 58, nu släppts fri.

Jämförde med diktatur

Vid 08.30 på söndagsmorgonen fick han kliva ut i friheten igen – och möttes av ett journalistuppbåd.

Han började med att kasta sig till backen och kyssa marken. Därefter lämnad han ett snabbt besked, enligt norska VG:

– Jag kommer inte svara på några frågor nu.

Istället talade han någon minut själv.

– Jag vill tacka alla som fångvaktare här på Kongsvinger. Jag tackar alla jag har träffat i biblioteket eller i skolan. Alla är goda människor, men i ett dåligt system. Det är som Nordkorea, säger han.

En jämförelse han även utvecklade:

– Alla regler här de senaste två åren går emot de mänskliga rättigheterna. Och jag hoppas att politikerna sätter stopp för det här innan det blir en skam, inte för mig, men för dem, för nu är det skamlöst.

Ska svara på frågor

Innan han hoppade in i bilen uppgav Mulla Krekar för pressuppbådet att han skulle svara på alla frågor och träffa alla intresserade journalister vid senare tillfällen.

Först och främst ska han däremot åter till rätten, närmare bestämt på tisdag klockan 09.00, enligt hans försvarare Brynjar Meling. Då börjar försvarets process för att få utvisningsbeslutet mot Krekar hävt.

– Det blir ingenting innan tisdag, det kan vi slå fast redan nu. Vi måste använda tiden till att förbereda oss, säger Meling till VG.

Senare under söndagen ska han själv prata med Krekar.

– Vi låter nu familjen få vara tillsammans i några timmar, så ska vi träffas senare under eftermiddagen.

FAKTA

Mulla Krekar

• Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentligen heter, är kurd från norra Irak. Han kom till Norge 1991 som kvotflykting. Hans fru och fyra barn är norska medborgare.

• Mellan 1991 och 2002 ledde han och byggde upp den islamistiska motståndsrörelsen Ansar al-Islam. Flera gånger reste han till Mellanöstern medan han hade flyktingstatus i Norge.

• Ett utvisningsbeslut från Norge togs i februari 2003 med hänsyn till rikets säkerhet. Högsta domstolen slog 2007 fast beslutet. Verkställigheten kunde inte genomföras då Irak inte kunnat lämna garantier att han inte skulle dömas till döden.

• Sedan 8 december 2006 har Krekar stått på FN:s terrorlista. I december 2012 blev han dömd till fängelse i två år och tio månader för hot mot nuvarande statsministern och Høyreledaren Erna Solberg och tre kurder. Han frikändes för anstiftan till terrorism.

• Frisläppt från Kongsvinger fängelse 25 januari 2014 efter avtjänat straff. Har uppgett att han försöker få utvisningsbeslutet omprövat.

Källa: Nyhetsbyrån NTB.