Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kidnappad svensk "mår bra"

Johan Gustafsson syntes tidigare i sommar i en video där han bland annat hälsade till sin familj.   Johan Gustafsson syntes tidigare i sommar i en video där han bland annat hälsade till sin familj.

Den i Mali kidnappade svensken Johan Gustafsson och hans medfånge Stephen McGowan "lever och mår bra". Det säger organisationen Gift of the Givers frivillige medlare Mohamed Yehia Dicko till nyhetsbyrån ANA.

Dicko är malier, och har nu i flera veckor på plats sonderat kring de kidnappades situation.

– Vi gör stora framsteg. Jag har använt mig av mina tuareg-kontakter i norra Mali, säger han i telefon från huvudstaden Bamako till ANA, som är baserat i Kapstaden.

– Det ledde mig till (källor i) Niger. Där fick jag bekräftelse på att McGowan och den svenske gisslan lever och mår bra. Vi försöker nu få kontakt.

Gruppen fortfarande okänd

McGowan har brittiskt och sydafrikanskt medborgarskap. Han och Gustafsson är såvitt känt den enda västerländska gisslan i området just nu. De kidnappades samtidigt 2011.

Två andra som fördes bort i samma veva, fransmannen Serge Lazarevic och nederländaren Sjaak Rijke, släpptes i december förra året respektive fritogs av fransk militär i april i år.

Dicko signalerar att mycket återstår, och att han ännu inte vet vilken grupp som håller de två männen.

Det senaste livstecknet från Gustafsson kom i form av en videosekvens i juni i år.

Johan Gustafsson Mali
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet