Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lyxbilar och vapen togs i beslag hos knarkkung

Knarkkungen El Chapo är på rymmen.

Nu har polisen i Mexiko slagit till mot hans kartell och beslagtagit över 30 lyxbilar och tunga vapen.

Vid ett tillslag sköt den mexikanska flottan ihjäl en hotfull person.

I mitten av juli lyckades knarkkungen och ledaren för Sinaloakartellen, 60-årige Joaquin ”El Chapo” Guzman, rymma från sin cell i högsäkerhetsfängelset Altiplano i Mexiko.

Genom ett hål i duschutrymmet och sedan på en rälsgående motorcykel försvann den ökände gangster ut i friheten och har sedan dess inte synts till.

El Chapo söks över hela landet och i en rad operationer har mexikansk polis och militär gått hårt åt Sinaloakartellen. Man har beslagtagit över 30 lyxbilar som tillhört påstådda medlemmar och har dessutom hittat flera tunga vapen.

Sköt bilförare

Bland de beslagtagna fordonen finns en Dodge Viper, en lyxig Jeep, en Ducati-motorcykel och flera olika Mercedes Benz-bilar.

Ett av fordonen togs om hand av den mexikanska flottan. I en biljakt i hög fart uppger man att man tvingades skjuta en av personerna i bilen och skada ytterligare en för att skydda andra människor. Föraren av bilen försökte köra på säkerhetspersonal, uppger man i ett pressmeddelande.

Tillslagen kommer samtidigt som El Chapos kusin, 54-årige Manuel Jesus Guiterrez-Guzman, dömts till 16 års fängelse i USA för att ha distribuerat kokain i landet.

I oktober förra året erkände han att han varit delaktig i att försöka utöka El Chapos drogimperium till östkustområdet New England i USA, bland annat genom att där låta 1 000 kilo kokain och andra droger flöda ut på gatorna.

Anklagas för tusentals dödsfall

En polisstyrka som arbetar mot organiserad brottslighet och den mexikanska flottan har tillsammans jobbat för att minska kartellernas inflytande och öka säkerheten i El Chapos hemstad Culiacan.

Sinaloakartellen har genom knarksmuggling till USA tjänat mångmiljardbelopp och anklagas för tusentals dödsfall på grund av drogberoende och gängvåld.

USA:s regering erbjuder den som lämnar information som kan leda till El Chapos gripande över 40 miljoner kronor.

Mexiko
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet