Nya ingredienserna i Ikeas köttbullar: Insekter och rester

Ikeas köttbullar.
Foto: KAI REHN
Ikeas köttbullar.
NYHETER

Glöm gris- och nötkött.

Om 20 år kommer bullarna som du lassar i dig på Ikea att vara gjorda av matrester, alger – och insekter.

I alla fall om forskarna på möbeljättens eget framtidslaboratorium får som de vill.

Potatis, gräddsås och köttbullar som smakar som de har smakat ungefär hur länge som helst.

När du har kämpat dig igenom labyrinten av Billyhyllor och Sultanmadrasser för att slå dig ner i Ikeas restaurang är det knappast några jätteöverraskningar för smaklökarna som väntar.

Men det kan det bli ändring på framöver.

Insekter och rester

I Ikeas framtidslaboratorium Space 10 i Köpenhamn har forskare tagit fram en rad exempel på ingredienser som kan komma att ingå i framtidens köttbullar.

I menyn, som kanske är standard om 20 år, finns bullar av både matrester och insekter.

– Vi använder köttbullar för att vi vill visualisera komplicerad forskning på ett enkelt, roligt och bekant sätt. Det finns nästan ingen kultur i världen som inte lagar köttbullar, säger forskaren Kaave Pour till labbets sajt.

”Svårt att föreställa sig”

Bakgrunden till Ikeas köttbulleengagemang är det faktum att köttätande har en stor miljöpåverkan. Köttproduktion kräver mycket vatten, bidrar till skogsskövling och leder till stora koldioxidutsläpp. Bland annat.

Med framtidsbullarna vill Ikeas forskare vänja fler vid tanken på att det kan bli nödvändigt att byta matvanor.

– Det är ganska svårt att föreställa sig att vi kommer att äta insekter eller konstgjort kött i en nära framtid. Men med den ökade efterfrågan på mat måste vi börja överväga att lägga till alternativa ingredienser till våra dagliga matsedlar, säger Space 10-forskaren Bas van de Poel.