100 000 hushåll kan tvingas byta tv-apparat

Foto: THINKSTOCK
NYHETER

När marksända tv-kanalerna ska byta frekvenser för att ge plats åt utbyggnad av mobilnätet kan 100 000 svenska hushåll tvingas skaffa ny tv-apparat eller ny tv-box, enligt Sveriges Radio.

– Vi kan i nuläget ännu inte säga exakt vilka tittare som har tv-modeller som är för gamla, men för att vara säker på att kunna ta emot alla kanaler efter omläggningen så ska man ha en tv som kan ta emot DVB-T2-sändningar, säger Marcus Hartmann, presschef vid Teracom som sköter utsändingarna, till Aftonbladet.

Efter ett regeringsbeslut ska det hela så kallade 700-bandet frigöras för mobilt bredband. Arbetet väntas vara klart 2017 i april.

De som främst påverkas är hushåll över hela landet som tittar på tillvalsprogram från Boxer, enligt Marcus Hartman.

– Även i fortsättningen kommer man kunna se de fria kanalerna som SVT, TV4 och TV6. Men vissa kan tvingas köpa ny tv eller ny tv-box för att kunna se betalkanalerna.

Gamla tv-apparater, köpta före oktober 2010, klarar inte tekniken. Bytet innebär att runt 100 000 hushåll måste byta tv-utrustning, rapporterar Ekot. Om Boxers kunder måste betala för en ny box är inte klart, enligt TT.

– Vi ska påbörja arbetet i månadskiftet mars-april och förhoppningsvis då kommer vi kunna ge mer detaljerad information, säger Marcus Hartman.

Kan slå ut mottagning i vissa områden

Enligt Sveriges radio är målet med utbyggnaden förbättrad mobiltäckning och bättre kapacitet för mobilt bredband.

TV-bolagen varnar för att omläggningen kommer för snabbt och att mottagningen kan slås ut i vissa områden.

– I värsta fall kanske vi behöver sätta upp mindre tv-sändare i vissa områden för att kompensera för den svagare signalen, och det kommer att ta flera månader innan det är på plats, säger  Per Björkman, distributionschef på SVT, till Sveriges Radio.