Dagens namn: Petronella, Pernilla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Trump: Clinton och Obama skapade IS

Hur terrorgruppen Islamiska staten växte fram är en komplicerad frågeställning med många geopolitiska aspekter.

Åtminstone om man inte heter Donald Trump.

– Hillary Clinton skapade IS tillsammans med Obama, sa presidentkandidaten vid sitt senaste framträdande.

Miljardärssonen Donald Trump är fortfarande i en solklar ledning i opinionsmätningarna och i nuläget favoriten till att bli republikanernas kandidat inför årets presidentval i USA.

Sedan han i november tillfälligt låg bakom hjärnkirurgen Ben Carson har avstånden till övriga stadigt växt och i en sammanställning av olika större opinionsmätningar har Trump i nuläget 35 procent av rösterna. Närmast bakom är senatorn Ted Cruz med 19,5 procent.

”Borde tagit oljan”

Framgångarna har inte fått Donald Trump att minska ner på kampanjandet. Och uttalanden från ett möte Biloxi i Mississippi, har på nytt fått Trumps namn att toppa världens nyhetssajter.

LÄS OCKSÅ PLUS Mönstereleven Hillary Clinton kan bli historisk – om hon väljs till president  

Attacken mot Hillary Clinton kastade Trump ur sig under en av hans omvärldsspaningar, nu riktat mot terrorgruppen Islamiska staten, vilket bland andra CNN rapporterat om.

Först anklagade han Iran för att vara ute efter Saudiarabiens olja, vilket de ”alltid har varit”, enligt Trump.

Sedan menade han att USA borde ha tagit kontroll över Iraks oljefält.

– Jag har förutspått många saker. Bland annat har jag sagt: ”Hitta oljan, ta oljan, håll fast vid oljan.” Inte sant? Jag har sagt det i tre år, och alla andra sa: ”Åh, jag kan inte göra det. Det är en suverän stat”, sa Trump vid mötet.

Sedan fyllde han i:

– Men det är ingen stat, det är bara en massa oärliga människor, de har skapat IS. Hillary Clinton skapade IS tillsammans med Obama, sa Trump.

Kommenterade inte

Trump gav under mötet ingen kommentar till att den al-Qaidakopplade terrorgruppen al-Shabaab nyligen rapporterats ha använts några av hans uttalanden i rekryteringsfilmer.

LÄS OCKSÅ PLUS Så blir USA 2020 om Trump får styra landet  

Det ska vara hans uttalanden om att USA borde stoppa alla muslimer från att komma in i USA, något som har väckt löje, ilska och uppgivenhet världen över. En av kritikerna var fredsprisvinnaren Malala Yousafzai, 18.

Donald Trump Hillary Clinton IS, Islamiska staten
Läs mer

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet